+100%-
Menu

Uit in Tiel

Tiel Fruitstad


Uit in Tiel

Tiel, stad van Flipje en centrum van de Betuwe,  is een gastvrije, bruisende en ondernemende plaats. Centraal gelegen en daardoor ideaal om te fietsen, varen, wandelen, shoppen en evenementen te bezoeken.

Tiel is vooral een fruitstad.  Veel staat in het teken van fruit. Niet voor niets wordt de Betuwe met fruit geassocieerd en dat ziet u ook terug in de stad en de omgeving. Denk aan Flipje, het vrolijke fruitbaasje van de jamfabriek. Denk aan Appelpop, het landelijk bekende gratis popfestival, of het jaarlijkse Fruitcorso dat grote bezoekersaantallen naar de stad trekt.

Ook op cultureel gebied is er van alles te beleven in Tiel. In het Schouwburg en Filmtheater Agnietenhof kun je tijdens het theaterseizoen genieten van de vele prachtige voorstellingen. De nieuwste aanwinst is het nieuwe cultuurgebouw Zinder. Dit nieuwe onderkomen is in najaar geopend door Hare Majesteit Prinses Beatrix en  vormt hét centrum voor de kunsten, het poppodium, de kunstuitleen, de expositieruimte en de bibliotheek. Jong & Oud kunnen er genieten van alles wat met kunst en cultuur te maken heeft. Een bezoek meer dan waard.

Tot ziens in Tiel!


 

Het laatste nieuws

Het Tiels Madrigaal Koor onder leiding van Frits Hendrich zal op zondag 25 maart om 16.00 uur in de St. Maartenskerk in Tiel een uitvoering geven van ‘Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze”.

Elk jaar wordt in Tiel op palmzondag – ook wel passiezondag genoemd – onder auspiciën van de gezamenlijke kerken een passieconcert georganiseerd. Dit jaar vindt een bijzonder concert plaats. Onder leiding van Frits Hendrich zingt het Tiels Madrigaal Koor ‘Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze’ van Joseph Haydn.

Het stuk ging in 1787 in première en wordt nu, in 2018, voor de tweede keer in Tiel uitgevoerd. (de eerste keer was in 2007). Het bijzondere van dit werk is, dat het op diverse manieren uitgevoerd kan worden. In Tiel is gekozen voor de uitvoering met pianobegeleiding. Ineke Geleijns zal de vleugel bespelen. Zij deed dat ook in 2007 en maakte veel indruk.

Daarnaast zijn er vier solisten, t.w. Mignon Primus, sopraan, Daniëlla Buyck alt, Harald Quaaden tenor, en Kees van Hees, bas. Het stuk bestaat uit 10 delen: 2 instrumentale delen, de 7 kruiswoorden en een slotkoor. Haydn kreeg destijds de opdracht dit stuk te componeren; in die tijd vond na elk kruiswoord schriftuitleg plaats.

De uitvoering van 25 april zal niet worden onderbroken door gesproken tekst. Het stuk wordt integraal uitgevoerd en duurt een klein uur.

De toegang is gratis, maar om de (hoge) kosten te bestrijden is er een collecte aan de uitgang. Programmaboekjes met de volledige tekst (met vertaling) zijn bij de ingang verkrijgbaar voor twee euro. De kerk is vanaf half vier geopend. Parkeren kan gratis in de nieuwe parkeergarage, ingang aan de Nieuwe Tielse Weg, bij Zinder.

Mer informatie: www.tielsmadrigaalkoor.nl

Lees hier al het nieuws

Voorstellingen & films Schouwburg & Filmtheater Agnietenhof

Darkest Hour
19-03-2018
Barry Steele & friendsThe Roy Orbison Story
19-03-2018
Darkest Hour
20-03-2018
Dorst
21-03-2018

Flipje, het sympathieke fruitbaasje uit Tiel

Wie Tiel zegt, zegt Flipje. Flipje is het sympathieke fruitbaasje uit de Betuwe. Tiel is trots op Flipje en heeft hem geëerd met een standbeeld, midden in de binnenstad van Tiel, op de Groenmarkt. Flipje draagt bij elk bijzonder evenement andere kleren. Dit kleine Tielse monument heeft inmiddels al diverse kostuums. Mocht je ook een kostuum voor Flipje willen maken, pak dan nu je kans en neem contact met ons op (foto's: Jan Bouwhuis). 

Meer Flipje kostuums bekijken »

Flipje als Hofnar

Flipje als Matroos

Flipje als Filmster

Flipje als Wielrenner

Uit-tips in Tiel

Zoeken