+100%-
Menu

Hanzestad

Cultuur

Hanzestad

Tiel en de oude Hanze

Tiel behoort tot de 10 oudste steden van Nederland. Tiel was ver voor de Hanze, rond het jaar 1000 al een zeer belangrijke handelsstad. Zo had het als een van de weinige plaatsen tolrecht en had het een eigen munt. Deze munten worden tot ver in Scandinavië en zelfs Rusland teruggevonden. Bij vrijwel alle opgravingen in Tiel zijn vondsten gedaan die verwijzen naar een rijk handelsverleden, zoals munten, weegschalen, scheepsfragmenten en nog veel meer. Ook uit de tijd van de Hanze zelf zijn er vondsten uit opgravingen bekend. Een mooi voorbeeld is een muntgewicht, gevonden aan de Voorstad. Dit muntgewicht werd gebruikt om te bepalen wat het gewicht van een nobel (een gouden munt) was. Vanaf 1357 worden in Duitsland de ‘Hanze tagungen’ gehouden, oftewel de jaarvergaderingen van de Hanze. Tiel wordt hierbij ook genoemd. In de jaren 1451, 1557 en 1559 heeft Tiel in ieder geval meegedaan aan de Hanzevergaderingen. Tiel is vrijwel gelijktijdig met Nijmegen lid geworden.

De macht van Tiel als handelsstad nam snel af. Hierdoor moest Tiel zich later laten vertegenwoordigen door Nijmegen op de Hanzevergaderingen. Tiel is tot in de 17e eeuw lid gebleven. Het was voor veel schippers aantrekkelijk om onder Tielse vlag te varen. Zij genoten dan van de oude vrijheden die de Hanzeleden elkaar gaven. Vanaf de 14/15e eeuw raakte het oude Hanzeverbond langzaam zijn leidende positie in de internationale handel kwijt aan grote handelssteden zoals Antwerpen, Amsterdam, Hamburg en de steden in Italië en Spanje. In 1669 werd de laatste zogenaamde Hansetag, de jaarlijkse samenkomst van de Hanzesteden, gehouden.

 

Tiel Hanzestad

Bekijk het rijke handelsverleden van Tiel

 1. Het gebied rond het Plein, dat tot de demping (circa 1650) de haven van de stad was. Hier staat ook het bronzen beeld van een koggeschip, gemaakt door Gerry van der Velden. Dit beeld herinnert rechtstreeks aan het Hanzeverleden van Tiel.
 2. Aan de Oliemolenwal, die is gelegen langs de stadsgracht, konden vroeger schepen aanleggen. Dit stuk van de stadsgracht stond in verbinding met de Dode Linge en vervolgens met de rivier de Linge die nog lang bevaarbaar was.
 3. Waar de Kerkstraat uitmondt op de wal stond vroeger een houten kraan, die de goederen uit de schepen aan wal tilde. In Dantzig staat er nog steeds een soortgelijke kraan.
 4. Langs dezelfde Oliemolenwal lopend kunt u in de wal twee oude kelders met gemetselde togen zien. Het jaartal 1802 staat boven de togen. Hier kon men goederen aan land brengen en in de kelders opslaan, bedoeld voor b.v.  bedrijven of winkels in de Waterstraat.
 5. Het zogeheten Gotische Huis op de hoek van de Weerstraat/Kleibergsestraat is een topmonument en dateert uit de 16e eeuw, toen Tiel dus nog lid was van het Hanzeverbond.
 6. Wat betreft handel en dan met name agrarische handel zijn er natuurlijk nog genoeg aanknopingspunten te vinden. Dit zie je vooral in de namen:a Groenmarkt, b Koornmarkt, c Korenbeursplein, d Varkensmarkt en e Vismarkt.
 7. Bezoek aan Flipje- en Streekmuseum Tiel www.streekmuseumtiel.nl
 8. Het verleden van Tiel is heel rijk. Er zijn nog prachtige monumenten te zien zoals de a Maartenskerk, b het park Kalverbos en c de stadswal aan de Waalzijde van de stad.

Tiel Hanzestad

Algemene informatie

Adres: Plein 48, 4001 LJ Tiel
  Bekijk website Ga naar alle Cultuur >
  Comments are closed.