+100%-
Menu

Nationale inventaris

Cultuur

Nationale inventaris

Logo Nationaal Inventaris vierkantWat is immaterieel erfgoed? Immaterieel erfgoed is levend erfgoed. Het zijn sociale gewoonten, voorstellingen, rituelen, tradities, uitdrukkingen, bijzondere kennis of vaardigheden die gemeenschappen en groepen (en soms zelfs individuen) erkennen als cultureel erfgoed. Immaterieel erfgoed wordt overgedragen van generatie op generatie en is belangrijk voor een gemeenschappelijke identiteit.
Je kunt immaterieel erfgoed niet conserveren en restaureren, zoals monumenten, archiefstukken en museumvoorwerpen. Tradities en rituelen moeten een hedendaagse betekenis hebben, anders worden ze niet meer gebruikt en verdwijnen ze. Daarom is het belangrijk dat immaterieel erfgoed meegaat met zijn tijd.

Bij immaterieel erfgoed zijn altijd mensen betrokken. Mensen die een traditie dragen, koesteren en doorgeven aan de toekomst. Immaterieel erfgoed is de schakel tussen heden, verleden en toekomst. Het is cultuur van nu, maar geeft ook een gevoel van verbondenheid met vorige generaties en is tegelijkertijd ook toekomstgericht omdat mensen het willen doorgeven aan volgende generaties.

Tiel heeft twee tradities die inmiddels zijn opgenomen op de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed.

Fruitcorso Tiel

kaartcorsotestSinds 2013 staat Fruitcorso Tiel op de Nationale Inventaris van Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland. Het Fruitcorso is uniek in de wereld. Er zijn diverse bloemencorso’s, maar er is maar 1 Fruitcorso en dat is elk jaar in Tiel.
Het Fruitcorso in Tiel is een jaarlijks terugkerend gratis evenement. Appels, peren, noten, zaden, paprika’s en druiven; allemaal maken ze deel uit van de corsostoet die het derde weekend van september door de straten van Tiel trekt. Fruit zoals u het nog nooit heeft gezien, zaden waarvan u het bestaan niet kende, verwerkt in praalwagens ontworpen en gebouwd door liefhebbers uit de Betuwe en het land van Maas en Waal. De corsostoet bestaat dit jaar uit veertien grote wagens en zes jeugdwagens.
www.fruitcorso.nl

Tielse Liefdeskoek

indexDe Tielse Liefdeskoek of Kermiskoek wordt al sinds 1840, volgens familierecept, gebakken door bakkerij Van Ooijen. De koek wordt al beschreven in het boek ‘De Volksvermaken’ van Jan ter Gouw uit 1871. De Liefdeskoek was bedoeld voor jongens om een meisje het hof te maken tijdens de Tielse najaarskermis. Sinds 4 september 2015 staat de Tielse koek op de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed in Nederland. Een koek gemaakt met liefde en vervolgens gekocht en gegeten met liefde: dat is toch het mooiste wat er is? Daar kan de wereld tegenwoordig wel wat extra’s van gebruiken.
Bij bakkerij van Ooijen weten ze het al eeuwen: all you need is love(koek).
Westluidensestraat 43
4001 NE Tiel
www.bakkerijvanooijen.nl

Algemene informatie

Adres: Westluidensestraat, 4001 Tiel, Nederland
    Ga naar alle Cultuur >
    Comments are closed.