+100%-
Menu

Streekproducten

Tiel en de Betuwe ademen fruit. Maar wat gebeurt er nu allemaal met het fruit na de oogst? Naast de veiling en verkoop, maken diverse Betuwse producenten er unieke streekproducten van.  Hieronder een aantal bijzondere producten uit onze mooie streek de Betuwe.

De Tielse kermiskoek, een eeuwenoude traditie

Een begrip in Tiel en omstreken: de Tielse kermiskoek of Liefdeskoek. Vroeger werd deze traditionele koek één keer per jaar gebakken, de derde week van oktober. Sinds de bijschrijving van de Kermiskoek op de inventaris van de VIE, de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland, wordt de kermiskoek het hele jaar door verkocht. Deze streekspecialiteit, met royaal kandij gebakken honingkoek, is een ware lekkernij. De kermiskoek is verkrijgbaar bij Bakkerij G. van Ooijen. Wilt u het hele liefdes verhaal lezen over de geschiedenis van de Tielse Kermiskoek kijk dan op Wikipedia

Bierlap Bruusk

Altijd al eens uw eigen bier willen brouwen? Zoekt u een leuke invulling van uw vrijgezellenfeest of bedrijfsuitje? Wij heten u van harte welkom in onze gezellige hobbybrouwerij in hartje Tiel. Geuko en Albert brouwen daar ambachtelijk bier en delen graag hun kennis en vaardigheden. Op aanvraag bieden wij u een gezellige workshop waarbij u kennis maakt met alle aspecten van bierbrouwen onder het genot van een kleine proeverij en lekkere hapjes. Na vijf weken kunt u uw eigen gebrouwen bier ophalen.

Meer informatie vindt u op onze facebookpagina: Bruusk of bel met 06-51474514.

De Betuwse Krenkelaar

Streekproduct met een verhaal Krenkelaar is fruit dat er niet helemaal gaaf uitziet omdat het een vlekje of plekje heeft. Dit fruit is niet geschikt voor het schap van de supermarkt en dus moet de teler het als restfruit voor een habbekrats van de hand doen. Terwijl die krenkelaars prima van smaak zijn! Daarom worden de producten van de Betuwse Krenkelaar gemaakt van restfruit uit onze streek. En dat is nog niet alles: de extra opbrengst investeren de telers weer in bijenhagen en bloemranden die aantrekkelijk zijn voor wilde bijen.
De Betuwse Krenkelaar heeft een topkwaliteit Appelcider en  Appelsprankel met een heerlijke smaak en een ‘maatschappelijke’ afdronk. Voor verkoopadressen kijk op www.betuwsekrenkelaar.nl

Betuws Wijndomein

Centraal gelegen in de Betuwe vindt u de wijngaarden van het Betuws Wijndomein. Sinds 2004 werkt men hier op ambachtelijke en duurzame wijze aan het maken van wijn. Met behulp van speciale druivenrassen worden kwalitatief hoogwaardige wijnen gemaakt. De wijnbouw in Nederland is groeiende; er is zo’n 250 hectare wijnbouw, verdeeld over 175
wijngaarden. Het Betuws Wijndomein is een van de grotere wijngaarden van Nederland. 

Meer informatie: www.betuwswijndomein.nl

Eau-de-vie

In een oude brandweerkazerne in Varik vindt u de stokerij van Lubberhuizen & Raaff. Zij destilleren – als enige in Nederland – vooral vers geplukt volrijp fruit tot eau-de-vie van de allerhoogste kwaliteit. In tegenstelling tot de gebruikelijke fabrieksprocessen waarbij industriële alcohol met essences wordt gemengd, stoken Lubberhuizen en Raaff volledig ambachtelijk.

Voor meer informatie: www.lubberhuizen-raaff.nl

Bijen  - Estafette Odin

Steeds meer fruittelers houden hun eigen bijenvolken. Dat is opgepikt door de ketenorganisatie voor biologische en bio-dynamische voeding Estafette Odin uit Geldermalsen. Zij hebben een eigen imker in dienst die op verschillende bedrijven bijenvolken neerzet. De bijen worden op natuurlijke wijze verzorgd. Ze mogen hun eigen honing houden, om in de winter van te eten. En ze mogen gaan zwermen, dat wil zeggen dat de oude koningin met ongeveer de helft van het volk mag vertrekken. Door de bijen die achterblijven is een aantal nieuwe koninginnen gekweekt en zo ontstaan er weer nieuwe bijenvolken, die ook weer gaan uitzwermen. 

Voor meer informatie: www.odin-imkerij.nl