+100%-
Menu

Streekproducten

Tiel en de Betuwe ademen fruit. Maar wat gebeurt er nu allemaal met het fruit na de oogst? Naast de veiling en verkoop, maken diverse Betuwse producenten er unieke streekproducten van.  Hieronder een aantal bijzondere producten uit onze mooie streek de Betuwe.

De Tielse kermiskoek, een eeuwenoude traditie

Een begrip in Tiel en omstreken: de Tielse kermiskoek of Liefdeskoek. Vroeger werd deze traditionele koek één keer per jaar gebakken, de derde week van oktober. Sinds de bijschrijving van de Kermiskoek op de inventaris van de VIE, de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland, wordt de kermiskoek het hele jaar door verkocht. Deze streekspecialiteit, met royaal kandij gebakken honingkoek, is een ware lekkernij. De kermiskoek is verkrijgbaar bij Bakkerij G. van Ooijen. Wilt u het hele liefdes verhaal lezen over de geschiedenis van de Tielse Kermiskoek kijk dan op Wikipedia

Betuwse Kersen

De kersen zijn typisch een product uit de streek. De Betuwse kersen zijn stevig, sappig en vol van smaak. Stuk voor stuk van de hoogste kwaliteit. Begin juni begint het kersenseizoen en acht weken kun je dan dagelijks genieten van de heerlijkste kersen. Kom de lekkerste kersen proeven in de boomgaard d’n Kerkewaerdt in Wadenoijen. De boomgaard ligt ter hoogte van kruising Overlaat/ Lingedijk 129a, 4014 ME Wadenoijen. ook bereikbaar vanaf de rijksweg A15, afslag 31 Wadenoijen. Kijk voor meer informatie en verkooppunten op de website van BetuweKers.

Flipje's ijs

Bij Daisy's Ice, Coffee & More kunt u de hele zomer genieten van zelfgemaakt Flipje's ijs. Dit bestaat uit frambozenijs met een vleugje roden bessen erdoorheen. De ijssalon heeft van de Gemeente Tiel hierop onlangs het alleenrecht ontvangen. Het is een goedlopende smaak ijs: lekker fris en fruitig.

Naast Flipje's ijs heeft de ijssalon ook kersenijs. Deze is alleen beschikbaar in het kersenseizoen (van begin juni tot eind juli).

Voor meer informatie: www.ijssalondaisys.nl

Flipje ijs

Bierlap Bruusk

Altijd al eens uw eigen bier willen brouwen? Zoekt u een leuke invulling van uw vrijgezellenfeest of bedrijfsuitje? Wij heten u van harte welkom in onze gezellige hobbybrouwerij in hartje Tiel. Geuko en Albert brouwen daar ambachtelijk bier en delen graag hun kennis en vaardigheden. Op aanvraag bieden wij u een gezellige workshop waarbij u kennis maakt met alle aspecten van bierbrouwen onder het genot van een kleine proeverij en lekkere hapjes. Na vijf weken kunt u uw eigen gebrouwen bier ophalen.

Meer informatie vindt u op onze facebookpagina: Bruusk of bel met 06-51474514.

workshop Tiel

De Betuwse Krenkelaar

Streekproduct met een verhaal Krenkelaar is fruit dat er niet helemaal gaaf uitziet omdat het een vlekje of plekje heeft. Dit fruit is niet geschikt voor het schap van de supermarkt en dus moet de teler het als restfruit voor een habbekrats van de hand doen. Terwijl die krenkelaars prima van smaak zijn! Daarom worden de producten van de Betuwse Krenkelaar gemaakt van restfruit uit onze streek. En dat is nog niet alles: de extra opbrengst investeren de telers weer in bijenhagen en bloemranden die aantrekkelijk zijn voor wilde bijen.
De Betuwse Krenkelaar heeft een topkwaliteit Appelcider en  Appelsprankel met een heerlijke smaak en een ‘maatschappelijke’ afdronk. Voor verkoopadressen kijk op www.betuwsekrenkelaar.nl

Betuws Wijndomein

Centraal gelegen in de Betuwe vindt u de wijngaarden van het Betuws Wijndomein. Sinds 2004 werkt men hier op ambachtelijke en duurzame wijze aan het maken van wijn. Met behulp van speciale druivenrassen worden kwalitatief hoogwaardige wijnen gemaakt. De wijnbouw in Nederland is groeiende; er is zo’n 250 hectare wijnbouw, verdeeld over 175
wijngaarden. Het Betuws Wijndomein is een van de grotere wijngaarden van Nederland. 

Meer informatie: www.betuwswijndomein.nl

Eau-de-vie

In een oude brandweerkazerne in Varik vindt u de stokerij van Lubberhuizen & Raaff. Zij destilleren – als enige in Nederland – vooral vers geplukt volrijp fruit tot eau-de-vie van de allerhoogste kwaliteit. In tegenstelling tot de gebruikelijke fabrieksprocessen waarbij industriële alcohol met essences wordt gemengd, stoken Lubberhuizen en Raaff volledig ambachtelijk.

Voor meer informatie: www.lubberhuizen-raaff.nl

Bijen  - Estafette Odin

Steeds meer fruittelers houden hun eigen bijenvolken. Dat is opgepikt door de ketenorganisatie voor biologische en bio-dynamische voeding Estafette Odin uit Geldermalsen. Zij hebben een eigen imker in dienst die op verschillende bedrijven bijenvolken neerzet. De bijen worden op natuurlijke wijze verzorgd. Ze mogen hun eigen honing houden, om in de winter van te eten. En ze mogen gaan zwermen, dat wil zeggen dat de oude koningin met ongeveer de helft van het volk mag vertrekken. Door de bijen die achterblijven is een aantal nieuwe koninginnen gekweekt en zo ontstaan er weer nieuwe bijenvolken, die ook weer gaan uitzwermen. 

Voor meer informatie: www.odin-imkerij.nl

Wijngaard de Kruithof

Wijngaard De Kruithof is een wijngaard in het Gelderse Ophemert. De wijngaard is ruim een halve hectare groot en is aangeplant in mei 2012 met wijnstokken van de schimmelresistente rassen Johanniter en Souvignier Gris. In de wijngaard wordt zo duurzaam mogelijk gewerkt met respect voor de omgeving, de planten en het bodemleven. Wijngaard De Kruithof heeft als doel het bieden van mooie wijnen en spijzen voor liefhebbers van het leven en het creëren van een onthaastingsplek in de hectiek van alledag. Ze bieden het hele jaar door verschillende ontvangstmogelijkheden met proeverijen en wijn-spijsarrangementen aan.

Voor meer informatie: www.wijngaarddekruithof.nl

Maatbier

De drie broers uit Geldermalsen Wim-Jaap, Martijn en Jordy de Lang, brouwen hun eigen speciaal bier. Wat begon met experimenteren in de schuur is inmiddels uitgegroeid tot een onderneming. Tegenwoordig kan men hun 'Betuwse Blonde' vinden in de schappen van Albert Heijn en de Gall&Gall van Doorn. Ook schenkt Taveerne 't Pandje dit biertje. Ze zijn een goede keuze voor de liefhebber en de beginnende speciaalbierdrinker. De 0,33-literflessen zijn 2,49 euro per stuk.

Voor meer informatie: www.maatbier.nl