+100%-
Menu

Parkeren

Parkeren auto

Binnenstad Tiel

Vlakbij het centrum liggen grote parkeerterreinen op loopafstand van het Tielse winkelhart. Parkeren is dus geen probleem.
Er staan duidelijke parkeerverwijzingsborden, die u naar de volgende parkeerterreinen leiden:

  • Parkeergarage bij Westluidense Poort (kenteken parkeren, achteraf betalen); gratis parkeren in deze parkeergarage van 14 augustus t/m 3 september 2017
  • Waalkade (vlakbij de Waterpoort en het Flipje museum nabij het Plein)
  • Oude Haven (bij De Santwijckse Poort, Voorstad); geldt achteraf betaald parkeren middels kentekenparkeren
  • Taluud (achter de Rabobank, Stationstraat)
  • Burgemeester Hasselmanplein (vlakbij ABN-AMRO en de Veemarkt)
  • Bleekveld (bij Schouwburg & Filmtheater Agnietenhof)
  • Poort Santwijck (betaling geschiedt via kentekenregistratie
  • Brugstraat / Nieuwe Tielseweg (tegenover Total Tankstation); gratis parkeren tot max. 4 uur (met parkeerschijf)

Parkeren Tiel

Betaald parkeren op doordeweekse dagen (maandag t/m zaterdag)
• Tijdstippen waarop betaald moet worden voor parkeren zijn vastgesteld op:
maandag t/m woensdag, vrijdag en zaterdag van 08.00 uur tot 18.00 uur
• donderdag van 08.00 uur tot 21.00 uur

Let op: vanaf 29 augustus 2017 betaald parkeren tot 22.00 uur in Tielse binnenstad

Vanaf 29 augustus 2017 moet op alle betaald parkeerplaatsen in Tiel tot 22.00 uur parkeergeld betaald worden, in plaats van tot 18.00 uur. De komende weken laat de gemeente de parkeerautomaten hierop aanpassen en informatieborden plaatsen. Ook ontvangt ieder woonadres in de binnenstad een brief met uitleg over de speciale bezoekersregeling. Met deze regeling kan het bezoek van een binnenstadsbewoner met een bezoekerskraskaart parkeren voor een lager tarief.

Met de kraskaarten kan het bezoek van de binnenstadbewoners parkeren op alle parkeerplaatsen bij een parkeerautomaat in het centrum. De kraskaart is niet te gebruiken op parkeerplaatsen voor gehandicapten, plaatsen voor vergunninghouders en parkeerterreinen met kentekenparkeren.

Een kraskaart is de hele dag geldig. En daardoor meerdere keren én door meerdere mensen na elkaar op die dag te gebruiken. Bijvoorbeeld door iemand die meerdere keren op een dag langskomt om te helpen of te verzorgen.

Gratis parkeren
Op de onderstaande data mag u gratis parkeren in Tiel (2017)
• Officiële feestdagen
• Alle zondagen inclusief de koopzondagen
• 9, 16 en 30 september (zaterdagen)
• 4, 11,18 en 25 november (zaterdagen)
• 2, 9, 16, 23 en 30 december (zaterdagen)

U kunt op twee manieren betaald parkeren:
1. Vooraf: door een kaartje te kopen (via bankpas of munten) bij de parkeerautomaat
2. Achteraf: via kentekenparkeren of door middel van belparkeren met de volgende providers:
SMS Parking: www.smsparking.nl
Yellowbrick: www.yellowbrick.nl
Parkline: www.yellowbrick.nl
Parkmobile: www.parkmobile.nl

FlipPas
Bent u in het bezit van de FlipPas? Dan kunt u ook met de gespaarde punten het parkeergeld betalen. Door 'slim' te winkelen bij de aangesloten winkeliers (deze zijn herkenbaar aan de grote ronder sticker op de voorruit ('FlipPas-deelnemer'), spaart u punten waarmee vervolgens het parkeergeld kunt betalen. Vraag de deelnemende winkelier om de punten!
voor meer informatie: www.flippas.nl

Hoe te handelen met een parkeerticket?
De gemeente Tiel maakt gebruik van ticketautomaten welke geen wisselgeld geven. De tickets uit deze automaten zijn straatgebonden. Na het ontvangen van het parkeerticket dient u deze duidelijk zichtbaar achter uw voorruit geplaatst te worden. Wij adviseren u, ook na het dichtslaan van het portier, te controleren of het ticket nog duidelijk zichtbaar achter de voorruit ligt. Mocht dit niet zo zijn, dan is het achteraf tonen van het parkeerticket niet genoeg om de boete ongedaan te maken.
Realtime parkeren
Bezoekers van de binnenstad kunnen bij alle parkeerautomaten in het centrum van Tiel betalen met een mobiele telefoon, het zogenaamde ‘Realtime Parking’ of ‘Belparkeren’.

Op alle parkeerautomaten wordt middels deze sticker de zonecode van dat gebied aangegeven om via de providers de parkeertransactie te starten. Wel moet rekening gehouden worden met de maximale parkeerduur die geldt op de desbetreffende locatie. Kijk voor meer informatie op de websites, zie ‘Meer informatie’.

Om gebruik te kunnen maken van belparkeren, dient u zich eerst aan te melden bij een belprovider. Er zijn diverse aanbieders van belparkeren en u kiest zelf van welke belprovider u gebruik maakt.

Wat is Dip & Go en welke parkeerterreinen gebruiken dit systeem?
Alle parkeerautomaten in Tiel zijn voorzien van het Dip & Go systeem. Dip & Go is een nieuwe manier van betalen met je pinpas. Er hoeft geen pincode ingegeven te worden; de betaling vindt plaats door de transactie te accepteren. Doordat de pincode niet wordt ingevoerd, kunnen skimmers onmogelijk de volledige pinpasgegevens bemachtigen.
Vanaf 1 juli 2013 kan bij steeds meer parkeerautomaten, parkeergarages en tolwegen in Nederland en in het buitenland betaald worden zonder een pincode in te toetsen. Dit kan per betaling tot maximaal 50 euro bij parkeren en tot maximaal 100 euro voor tolwegen, voor zover er voldoende saldo op een betaalrekening staat.

Kentekenparkeren Oude Haven (achteraf betaald parkeren).
Kentekenparkeren is een nieuwe vorm van achteraf betaald parkeren. Er is geen fysieke barrière middels een slagboom, maar er zijn camera’s geïnstalleerd. Bij binnenkomst van het parkeerterrein wordt uw kenteken gescand. Daarna kun u bijvoorbeeld naar de binnenstad gaan. Bij terugkomst geeft u uw kenteken in bij de parkeerautomaat. De tijd van binnenkomst en het invoeren van het kenteken is de tijd dat u daar heeft gestaan en waar u parkeergeld over betaald. Na het afronden van de transactie ontvangt u een betalingsbewijs.

Wat is het voordeel van kentekenparkeren?
U hoeft zich geen zorgen te maken omtrent de parkeertijd, want u betaalt achteraf en betaald uitsluitend voor de parkeertijd dat u daar geparkeerd heeft. U kunt rustig de stad ingaan zonder angst een naheffing (boete) aan te treffen.

Europese gehandicaptenparkeerkaart
Als u in het bezit bent van een Europese gehandicaptenparkeerkaart, kunt u in Tiel op parkeerplaatsen met parkeerapparatuur (met uitzondering op parkeerterrein Oude Haven) gratis parkeren als de kaart duidelijk zichtbaar achter uw voorruit ligt. In Tiel is een regeling van kracht die het gehandicapten mogelijk maakt om gratis te parkeren op andere lege parkeerplekken wanneer de gehandicaptenparkeerplaatsen vol zijn. U hoeft dan ook géén parkeergeld te betalen. Kosten
Parkeren Electrische auto
Wanneer u uw auto parkeert en daarbij gebruik maakt van de elektrische laadpaal bij één van de drie onderstaande parkeerterreinen bent u OOK parkeerbelasting verschuldigd.
– Parkeerterrein ‘Bleekveld’
– Parkeerterrein ‘Hasselmanplein’
– Parkeerterrein ‘Oude Haven’

Wanneer een bon en hoe maak ik bezwaar?
Indien parkeercontroleurs constateren dat er geen of te weinig parkeergeld is betaald, krijgt u een naheffingsaanslag. U kunt tegen deze naheffing een bezwaarschrift indienen. Dit moet u doen binnen 6 weken na de dagtekening.
Heeft u een naheffingsaanslag onder de ruitenwisser aangetroffen, dan ontvangt u over enige tijd een duplicaat-naheffingsaanslag. Hierop staan dezelfde gegevens als op de “bon” die aan de auto is aangebracht, aangevuld met gegevens over hoe u kunt betalen en/of bezwaar maken.
Deze duplicaat-naheffingsaanslag ontvangt u van Cannock Chase uit Druten. De gemeente Tiel heeft de invordering van naheffingsaanslagen parkeerbelasting aan deze organisatie overgedragen.
Op de terreinen waarop het “Kentekenparkeren” van toepassing is (zoals thans het parkeerterrein aan de Oude Haven), wordt met camera’s geregistreerd hoe lang u heeft geparkeerd en hoeveel u hiervoor moet betalen.
Heeft u onvoldoende of geen parkeerbelasting betaald op deze terreinen, dan ontvangt u geen “bon” onder de ruitenwisser, maar ontvangt u rechtstreeks een naheffingsaanslag van Cannock Chase. Hierop staat aangegeven hoe u kunt betalen en/of bezwaar maken.

Kosten
Het tarief voor parkeren bedraagt:

in het gebied zone code maximale parkeertijd uurtarief 2017
bij parkeerapparatuur

LocatieZoneMaximale parkeertijdUur tarief
Damstraat401145 minuten€ 1,81
Hoogeinde401345 minuten€ 1,81
Oliemolenwal400845 minuten€ 1,81
Vleesstraat401245 minuten€ 1,81
Molenstraat401560 minuten€ 1,81
1e Bleekveldstraat/Kerkstraat400690 minuten€ 1,81
Achterweg (Andreashage)401090 minuten€ 1,81
Achterweg (zuid)400590 minuten€ 1,81
Ambtmanstraat400390 minuten€ 1,81
Binnenmolenstraat402390 minuten€ 1,81
St. Walburg402190 minuten€ 1,81
St. Walburg /Kalverbos402690 minuten€ 1,81
St. Walburgbinnensingel402490 minuten€ 1,81
St. Walburgkerkpad/Kromme Elleboog402290 minuten€ 1,81
Westluidensestraat/Waalstraat400490 minuten€ 1,81
Zoutkeetstraat400990 minuten€ 1,81
Bleekveld4018dagkaart € 8,35€ 1,38
Hasselmanplein4019dagkaart € 8,35€ 1,38
Oude Haven4016dagkaart € 8,35€ 1,38
Taluud *4001dagkaart € 8,35€ 1,38
Veemarkt4020dagkaart € 8,35€ 1,38
Veerweg / Waalkade *4000dagkaart € 8,35€ 1,38

*Mogelijkheid tot meerdere dagen aaneensluitend via de parkeerautomaat te kunnen parkeren tot een max van 6 dagen (€ 49,80).
*Mogelijkheid tot verkrijgen van een maandkraskaart. Deze is te verkrijgbaar in het Stadhuis, Achterweg 2 en bij De Zaak van de Stad, Plein 63 (naast Waterpoort).

De tarieven 2017 voor een maandkaart voor het Taluud en de Waalkade zijn € 27,30 per maand.

Parkeren fiets
Komt u met de fiets of bromfiets naar Tiel? Dan kunt u deze direct bij het centrum bewaakt stallen bij parkeerterrein ‘De Oude Haven’. Op deze locatie is ook een oplaadstation voor elektrische fietsen.
Het tarief voor het parkeren van uw fiets of bromfiets bedraagt:

Per dag Per maand
fiets € 0,20 € 2,60
bromfiets € 0,50 € 6,50

Gratis uw fiets stallen kan ook op diverse plaatsen in de binnenstad. Let u er wel op dat u uw fiets stalt in een daarvoor bestemde fietsstalmogelijkheid.