+100%-
Menu
Fruitcorso 2023 winnaar jeugdwagen Buren

100.000 euro voor Fruitcorso om toekomst veilig te stellen

Het jaarlijkse Fruitcorso dreigde dit jaar niet door te gaan door financiële tekorten. Het college van de gemeente Tiel erkent het belang van dit evenement voor de lokale en regionale identiteit en heeft daarom besloten de raad voor te stellen een eenmalige aanvullende subsidie te verstrekken aan Stichting 4-Stromenland, zodat het Fruitcorso van 2024 alsnog kan plaatsvinden.

Wethouder Verbeek benadrukt het belang van het Fruitcorso voor de stad en haar inwoners: “Fruitcorso is meer dan alleen een jaarlijks terugkerend festijn. Het verbindt mensen, vergroot de naamsbekendheid van Tiel en draagt bij aan de levendigheid van onze binnenstad. Bovendien stimuleert het evenement de lokale economie door extra bezoekers en bestedingen bij ondernemers, met name in de horeca en detailhandel.”

Eenmalig 100.000 euro

De organisatie heeft bij de gemeente Tiel aangegeven dat de editie van 2024 zonder extra financiële middelen niet haalbaar is. Het college stelt daarom voor om eenmalig 100.000 euro beschikbaar te stellen. Daarnaast staat de gemeente garant voor 50.000 euro. Dit kan ingezet worden, mocht het bezoekersaantal bijvoorbeeld door slecht weer erg tegenvallen. Naast deze extra financiële ondersteuning gaat de gemeente samenwerken met het bestuur van de organisatie om duurzame oplossingen te vinden voor de toekomst van het Fruitcorso. Het doel is om Fruitcorso te versterken en te zorgen dat het ook in de komende jaren een hoogtepunt blijft in de culturele kalender van Tiel en omstreken.

Immaterieel erfgoed

Het Fruitcorso is een uniek evenement dat nergens in de wereld zijn gelijke kent. In 2013 is het corso uitgeroepen tot Cultureel Erfgoed en in 2021 is het opgenomen op de Unesco-lijst van immaterieel erfgoed. De corsokunst is van hoog niveau. Dit zorgt voor uniek beeldmateriaal met een grote waarde voor marketing- en publiciteitsdoeleinden. Hierin ligt nog een enorme potentie voor de toekomst, denk aan het integreren van de corsokunst in mozaïeken in de Tielse binnenstad.

Identiteit van Tiel

Het Fruitcorso biedt niet alleen vermaak en ontspanning, maar heeft ook een economische en maatschappelijke waarde. De dynamiek in de binnenstad trekt extra bezoekers aan, wat een impuls geeft voor de lokale ondernemers. Daarnaast draagt het bij aan de identiteit van Tiel en vergroot het de bekendheid van de regio.

Meer informatie over het Fruitcorso: www.fruitcorso.nl

Foto: Jan Bouwhuis

Comments are closed.