+100%-
Menu

Fietsen in de omgeving van Tiel

Fietsen in de omgeving van Tiel

Tiel is een prachtige stad met unieke bezienswaardigheden. In het centrum kom je verschillende musea tegen, de Waterpoort en het Ambtmanshuis. De omgeving van Tiel kenmerk zich door de verschillende waterwegen en het polderlandschap.In de buurt van Tiel zijn verschillende dorpen en steden op fietsafstand te bewonderen, zoals Geldermalsen, Culemborg, Kesteren en Wijk bij Duurstede.

Prachtig fietsen in de Betuwe

Tiel ligt in de Betuwe, dit is het gebied tussen de Waal en de Lek. Deze regio is vooral bekend vanwege zijn tuinbouw, dit komt omdat de grond zeer geschikt is voor landbouw. De Betuwe heeft een rijke historie, wat te zien is aan de vele musea, molen en beelden. In elk dorp waar je op de Betuwe doorheen komt, is wel een bezienswaardigheid te vinden. Hierdoor is de regio erg geliefd onder fietsers en wandelaars. Op de fiets is zelfs de Veluwegoed bereikbaar, maar je kunt natuurlijk ook gewoon langs de rivieren of door de polders fietsen.

De mooiste fietsroutes

Veel fietsers welke in deze regio fietsen komen hier vaker, doordat het gebied simpelweg te groot is om in een paar dagen helemaal te ontdekken. Kom je voor de tweede keer fietsen dan zul je verbazen hoe groot het verschil van een fietsroute met de vorige route kan zijn. Hieronder staan de leukste fietsroutes in de buurt van Tiel.

Tiel, een beeld van de stad

Deze route heeft de naam te danken aan de vele beelden welke in Tiel te vinden zijn. Ben je een kunstliefhebber, dan is Tiel een stad welke je zeker wilt bezoeken. Je begint in het centrum van Tiel en fietst naar het zuiden tot de Waal. Je fietst langs Wetland Passewaaij en om de wijk Passewaay heen, richting Wadenoijen. Hiervandaan fiets je langs knooppunt 42 en 43 naar Geldermalsen, waarbij je ook een stuk langs de Linge fietst. Vanuit Geldermalsen fiets je via Buurmalsen helemaal naar knooppunt 62, waarbij je afslaat richting Buren. Vanuit Buren fiets je door Erichem en Lutterveld, langs knooppunt 01 en 68 weer richting Tiel.

Gaat dit je je eerste fietstocht worden? Check vooraf of er genoeg lucht in de banden zitten. Bereid je goed voor en neem vooral rustig de tijd om van alles te genieten. Tip: neem zelf wat lekkers te eten en te drinken mee. Onderweg zijn er genoeg plekjes om de fiets te parkeren. Vergeet je fiets niet goed op slot te zetten. Tip: kies altijd voor een fietsslot dat voldoet aan de eisen van de verzekering, bijvoorbeeld deze ART sloten. Een goedgekeurd slot is vaak een vereiste van een fietsverzekeraar.

Strooptocht door de boomgaarden (69 km)

Tijdens deze route kom je langs zoveel mogelijk fruitboomgaarden, waar de regio om bekend staat. Je begint net boven Tiel en fietst door het centrum naar de Waal. Je fietst nu ongeveer 5 kilometer langs de Waal en vervolgens door Ophemert. Iets voorbij Ophemert sla je rechtsaf langs en fiets je naar de Poldermolen, welke in 1888 is gebouwd. Hiervandaan fiets je door Wadenoijen langs de plas Nieuw Groenendaal en langs de rand van Tiel naar Kerk Avezaath. Vanaf hier fiets je door verschillende dorpen, waaronder Erichem en Asch helemaal naar Culemborg, waar je langs de Lek naar Ravenswaaij fietst. Bij Rijswijk steek je het Amsterdam-Rijnkanaal over waar je ongeveer 5 km langs blijft fietsen voor je weer terug oversteekt. Het laatste stuk fiets je via Zoelen naar Tiel.

Tiel als startpunt van fietsroutes

Alle fietsroutes welke door Tiel lopen, kun je natuurlijk ook in Tiel beginnen. Tiel is de ideale stad om de routes te begonnen omdat er veel (betaalbare) hotels zijn, en er voor de kortere routes genoeg parkeerplaatsen zijn. Daarnaast is het een mooie stad om uit te rusten na een lange route en kun je lekker uitwaaien langs de Waal. Tiel ligt vlak naast de snelweg waardoor het makkelijk aan te rijden is.