De Langste Boomgaard breidt uit langs de A15
In de derde week van november 2024 is de volgende fase van De Langste Boomgaard gestart. Dit bijzondere project, dat een 33 kilometer lange strook van bloeiende bomen langs de A15 tussen Deil en Dodewaard beoogt, krijgt steeds meer vorm. In het voorjaar van 2025 zullen 380 nieuwe bomen in bloei staan, waarmee een belangrijke mijlpaal wordt bereikt.
Het project begon in 2021, toen de eerste boom werd geplant bij Wadenoijen door voormalig burgemeester Hans Beenakker van Tiel en Josan Meijers, voorzitter van Stichting De Langste Boomgaard. Na een periode van plannen, aanpassen en wachten, verschenen in 2024 de eerste bomen bij afrit Geldermalsen.
Deze week wordt hard gewerkt aan de uitbreiding op verschillende locaties. Bij verzorgingsplaats De Mark bij Meteren worden o.a. peren- en kersenbomen geplant, en ook de kruising van de A15 met de Linge bij Echteld krijgt een groenere uitstraling met onder andere treurwilgen. Verder worden bij Ochten en Kesteren boomgaarden aangelegd met hoogstamkersen en perenbomen, afgewisseld met linden die het landschap nog meer karakter geven.
Een samenwerking voor natuur en identiteit
De Langste Boomgaard is meer dan een groen project. Het is een unieke samenwerking tussen fruittelers, kunstenaars en overheden, met als doel de Betuwse identiteit te versterken, biodiversiteit te vergroten en de luchtkwaliteit te verbeteren. De rode boompalen, die het traject markeren, staan symbool voor deze gezamenlijke ambitie.
Het project wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van de Provincie Gelderland, de Europese Unie, Greenport Gelderland, Rif en andere partners. Fruitteler Johan de Ruiter uit Erichem leidt het planten van de bomen, terwijl Tree Center Opheusden zorg draagt voor de begeleiding van het hele traject.
Een groener toekomstperspectief
Met de nieuwe aanplant wordt het DNA van de Betuwe langs de snelweg steeds zichtbaarder. De stichting kijkt uit naar verdere uitbreidingen, zodat het lint van bomen niet alleen een visueel hoogtepunt wordt, maar ook een duurzame bijdrage levert aan de regio.
Meer informatie: www.hartvoortiel.nl/projecten
Comments are closed.