+100%-
Menu
fiets voet veer rhenen lienden

Doop en 1e vaart electrische pont Rhenen-Lienden

Op donderdag 20 april 2023 vond de officiële doop plaats van het nieuwe elektrische veer tussen Rhenen en Lienden. De doop geschiedde door wethouder Monique Bettink-Pierik (gemeente Buren). Ook de andere betrokken wethouders Dick Poortinga (gemeente Rhenen) en Karl Maier (gemeente Buren) hielden een toespraak bij het dopen. Teven werd de nieuwe naam van het nieuwe veer bekend gemaakt.

De 1e vaart van het nieuwe pont is op Koningsdag, 27 april om 10.00 uur. De bestuurders van de gemeenten Rhenen en Buren geven hiervoor het startsein.

Aanleiding
In 2013 is de huidige veerpont “RheLie” in de vaart genomen. Deze pont is verouderd (bouwjaar 1952) en vaart op een dieselmotor. De dieselmotor maakt gebruik van fossiele brandstof en zorgt voor een relatief hoge uitstoot van emissies, wat een negatieve invloed heeft op de natuur en leefomgeving. Een elektrische veerpont heeft een veel lagere uitstoot van emissies. De mogelijkheid doet zich voor om nu een nieuwe veerpont aan te schaffen welke vaart op een elektrische motor (inclusief zonnepanelen op het dak). De nieuwe veerpont is nagenoeg geruisloos zodat natuurbeleving voor fietsers en wandelaars wordt verhoogd.

De gemeenten Rhenen en Buren hebben samen met Uiterwaarde het besluit genomen tot verduurzaming van de veerpont tussen Rhenen en Lienden. Hiermee passen we de nieuwe technologische ontwikkelingen toe in de mobiliteit en de recreatiebranche.

De veerpont verbindt de recreatieve routenetwerken in de provincies Gelderland en Utrecht voor fietsers en wandelaars. De elektrische veerpont draagt bij aan de gemeentelijke ambities om kwaliteitstoerisme te bevorderen. Hierbij is er aandacht voor natuur en leefomgeving.

Voor meer informatie en vaartijden, kijk op www.uiterwaarde.nl

Comments are closed.