+100%-
Menu

Jongeren volgen workshops rond de Tweede Wereldoorlog. 

Educatieproject ‘Tiel 75 jaar vrijheid’.

Tiel 75 jaar vrijheidOm ook de jongere generatie bewust te maken van wat er 75 jaar geleden is gebeurd, organiseren Regionaal Archief Rivierenland, het Flipje & Streekmuseum en Zinder Educatie samen met negen andere organisaties in Tiel het project ‘Tiel 75 jaar vrijheid’. Bijna 500 leerlingen uit de brugklas, het speciaal onderwijs en het basisonderwijs volgen in februari en maart workshops die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog en vrijheid. Het project wordt afgesloten met het beschilderen van de tunnels van de Berenkuil.

Erfgoedcoach Jacoline Zilverschoon (projectleider van dit project) vertelt: “De leerlingen mogen zelf kiezen welke drie workshops zij willen volgen. Ze kunnen bijvoorbeeld een illustratorworkshop volgen bij de Schrijverscentrale, een seinsleutel maken in Bibliotheek Rivierenland of koffers met spullen uit de Tweede Wereldoorlog ontdekken in het Flipje & Streekmuseum. Oud-conservator Peter Schipper fietst met leerlingen langs panden in Tiel die een belangrijke rol speelden tijdens de oorlog en de jongeren duiken in het archief van Regionaal Archief Rivierenland.”

De reflectie-opdracht op school bestaat uit het maken van een kunstwerk aan de hand van een lesbrief van Zinder Educatie.

Nieuwe schilderingen in de Berenkuil

Beeldende kunst-docenten van Zinder Educatie verzamelen alle kunstwerken van de leerlingen en zorgen uiteindelijk voor één ontwerp voor de schildering van de Berenkuil. De thema’s van de twee tunnels worden water en lucht, passend bij ‘75 jaar bevrijding’. Een selectie van leerlingen en wethouder Frank Groen helpen de schilders en docenten met het beschilderen van de tunnels. Dagelijks rijden er 1200 tot 1600 fietsers door het fietstunnelcomplex, die van de nieuwe werken kunnen genieten.

Aan het project leveren naast bovengenoemde instellingen de volgende organisaties een bijdrage

Bibliotheek Rivierenland, Schouwburg & Filmtheater Agnietenhof, Tour de Waal, Stichting ter Navolging, Oudheidkamer Tiel, De Schrijverscentrale, Landelijk steunpunt gastsprekers, Eet!verleden en Vertelacademie.

Voor meer informatie: www.zinder.nl

» Download workshop Tweede Wereldoorlog

Comments are closed.