+100%-
Menu

Dodenherdenking

Evenementen

Dodenherdenking

Dodenherdenking

HERDENKING OORLOGSSLACHTOFFERS GEMEENTE TIEL

Op 4 mei herdenken we ook in de gemeente Tiel op verschillende plekken de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Ook herdenken we burgers en militairen die na de oorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties omgekomen of vermoord zijn.

Dodenherdenking Tiel

De herdenking begint om 18.45 uur met een samenzijn in de Sint Maartenskerk. Het Tiels Madrigaal koor, leerlingen van basisscholen, Lingecollege en Oudheidkamer Tiel verlenen hieraan hun medewerking. Na het samenzijn in de kerk start de stille tocht. Deze gaat langs voormalige gevangenis, de fusilladeplaats bij de coupure en het Joods monument. De stille tocht eindigt bij de oorlogsmonumenten bij de Sint Maartenskerk, waar twee minuten stilte in acht worden genomen. Hierna houdt burgermeester Hans Beenakker een korte toespraak en is er een optreden van een Moluks koor. De organisatie van de herdenking is in handen van het 4 Mei Comité Tiel in samenwerking met de gemeente.

Herinneringsmonument Tielse Molukse KNIL-militairen

De Molukse gemeenschap in onze gemeente heeft het initiatief genomen voor een herinneringsmonument voor de Tielse Molukse militairen van het Koninklijk Nederlandsch Indisch Leger (KNIL). Ook zij vochten mee in de Tweede Wereldoorlog toen Japan de rijke oliebronnen in voormalig Nederlands-Indië aanviel. Ook vochten zij na de onafhankelijkheidsverklaring van de Republiek Indonesia in 1945 mee in de strijd van het Nederlandse gezag tegen de Indonesische nationalisten.

Het monument is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de Ridderlijke Duitsche Orde, Stichting Oud Burger Mannen- en Vrouwenhuis en Van Luijn Natuursteen. Het monument staat naast oorlogsmonument De Krijger en het Indië-monument bij de Sint Maartenskerk. Vanaf nu verwijst het herinneringsmonument naar dit deel van onze vaderlandse geschiedenis en de geschiedenis van de Molukse gemeenschap in Tiel. Meer informatie over de gemeenschappelijke geschiedenis van Molukkers en Nederlanders leest u in het programmaboekje.

Dodenherdenking Wadenoijen en Zennewijnen

De dodenherdenking in Wadenoijen start om 19.10 uur op de parkeerplaats voor basisschool De Waaijer. Vandaar lopen de aanwezigen, onder het luiden van klokken, naar de Nederlands-Hervormde kerk aan de Lingedijk. Om 19.30 uur is er een korte herdenkingsbijeenkomst in de kerk. Om 19.50 uur is de stille tocht naar de oorlogsgraven op de begraafplaats. Om 20.00 uur worden twee minuten stilte in acht genomen. De plaatselijke Oranjevereniging organiseert de herdenking.

In Zennewijnen wordt om 17.00 uur een krans gelegd bij het monument De Roeier.

Joodse begraafplaats

’s Middags tussen 15.30 en 16.30 uur wordt gelegenheid geboden bloemen, of een steentje, te leggen op het monument ter herinnering aan de 29 leden van de Joodse Gemeente Tiel die slachtoffer werden van de sjoa (holocaust).

Contactgegevens 4 mei comité Tiel
Secretariaat: Konijnenwal 17, 4001 HH Tiel
4meitiel@hotmail.nl
www.5meicomitetiel.nl

Contactgegevens Oranjevereniging Wadenoijen
Bommelweg 37, 4014 PV Wadenoijen
oranjeverenigingwadenoijen@gmail.com
www.oranjeverenigingwadenoijen.nl

Contactgegevens Joodse begraafplaats
www.ternavolgingtiel.nl / info@ternavolgingtiel.nl

Foto: Jan Bouwhuis

Algemene informatie

Datum: 4 mei 2021 Adres: Achterweg, 4001 MV Tiel, Nederland
    Bekijk website Ga naar alle evenementen >
    Comments are closed.