fbpx
+100%-
Menu

Open dag: archeologie op Medel

Evenementen

Open dag: archeologie op Medel

Altijd al willen weten wat archeologen doen? Oog in oog staan met echte Romeinen? Ontdekken wat er in een grafheuvel zit? De schatten van Medel met eigen ogen bekijken? Dit en nog veel meer is er te doen en te bekijken op de open dag van de archeologische opgraving op Bedrijvenpark Medel op zaterdag 8 april van 11 tot 16 uur. Voor alle leeftijden is er wat te beleven.

Sinds november vorig jaar doen archeologen onderzoek op het terrein van Bedrijvenpark Medel. Zij hebben mooie vondsten gedaan, zoals een beeld van de god Jupiter en een unieke en zeldzame zalfpot (balsamarium) versierd met liefdesgoden. Dit soort voorwerpen worden bij hoge uitzondering in Nederland gevonden en zijn dan vaak afkomstig van villa’s of tempels. Ook andere voorwerpen, zoals mantelspelden, ringen, dolken, een olielamp en een wijnzeef zijn luxe artikelen die alleen van rijke Romeinse huishouden of van locaties met een bijzondere functie bekend zijn. Deze vondsten zijn op de open dag te bewonderen. De archeologen en vele vrijwilligers die aan de opgraving meewerken vertellen er graag over. Er zijn sporen uit de Nieuwe Steentijd, maar ook uit de Bronstijd, IJzertijd, Romeinse tijd en Middeleeuwen gevonden.

De opgraving  is momenteel één van de grootste van Nederland en duurt tot uiterlijk oktober 2017.

Romeinen en proef de prehistorie

Op de open dag laat een echte vuursteensmid laat zien hoe vuursteen bewerkt wordt en Romeinen vertellen alles over het dagelijkse leven in de Romeinse tijd. Het is zelfs mogelijk om een prehistorische snack te proeven. Speciaal voor kinderen zijn er workshops, zoals prehistorisch schilderen en een potje van klei of een sieraad maken. Ook kunnen zij uitproberen hoe het is om zelf archeoloog te zijn. De allerkleinsten kunnen zich laten schminken als een Romeinse gladiator of godin. En een verhalenverteller neemt de bezoekers mee naar het verre verleden.

 

Routebeschrijving

De opgravingen zijn op Bedrijvenpark Medel. Om het verkeer in goede banen te leiden zijn er verkeersmaatregelen. Voor automobilisten is er een speciale parkeerroute richting de parkeergelegenheid aan de Prinsenhof. Fietser en wandelaars bereiken de opgraving via de Medelsestraat-Oost. Volg de aanwijzingen van de verkeersregelaars.

Er is geen openbaar vervoer rechtstreeks naar de locatie. Komt u met de trein naar Tiel, reserveert u dan van te voren een OV-fiets, bestel een taxi of informeer naar de mogelijkheden van auto delen of de huur van een elektrische fiets op Flipnklaar, zie www.flipnklaar.nl.

Goed om te weten

– Er zijn toiletten op het terrein

– Het terrein kan modderig zijn, neem laarzen mee

– Het terrein is niet geschikt voor minder validen

– Kinderen mogen alleen onder begeleiding van een volwassene het terrein bezoeken

– Het is niet toegestaan buiten de aangegeven zones te komen

– Betreden op eigen risico

– Er zijn geen horeca voorzieningen

– Auto’s volgen de aangegeven parkeerroute, de Medelsestraat-Oost is afgesloten voor niet-bestemmingsverkeer

Algemene informatie

Datum: 8 april 2017 Adres: Prinsenhof, Tiel Tijd:
    11.00 - 16.00uur
Ga naar alle evenementen >
Comments are closed.