+100%-
Menu

Passieconcert

Evenementen

Passieconcert

Passieconcert Tiel 2022Hoewel de voorbereidingstijd door alle coronamaatregelen kort was, zal het Tiels Madrigaal Koor op 10 april 2022, Palmzondag, een passieconcert verzorgen in de St. Maartenskerk in Tiel. Aanvang 16.00 uur, toegang gratis, maar wel een uitgangscollecte.
Het programma is bedacht als een alternatief voor de Matthäus Passion van Joh. Sebastian Bach, die uiteraard prachtig is, maar ruim 4 uur duurt en bovendien een groot aantal instrumentalisten en solisten vergt.
Voor een kamerkoor als het Tiels Madrigaal Koor is vooral dat laatste een vrijwel onneembare hobbel. Daar kun je om treuren, maar (en dat hebben wij gedaan) je kunt het ook ombuigen naar een nieuwe frisse aanpak, die ook heel veel moois biedt.Er is gekzoen voor de kleine, zelfstandige pareltjes die in de Matthäus Passion voorkomen, de koralen, als leidraad voor dit concert. Daarnaast zijn er een koorwerk en een solocantate van andere componisten te beluisteren, die thuishoren in de Goede Week.
In deze week wordt het lijden en sterven van Christus herdacht, en uiteraard hoort daar muziek bij. Het dramatische levensverhaal van Christus is voor veel componisten inspiratiebron geweest voor zeer intense muziek. Een voorbeeld daarvan is: Christus factus est van Anerio, dat door het koor gezongen wordt. Verder staat op het programma een solocantate die G. Ph. Telemann, tijdgenoot en collega van Bach, schreef voor deze periode van het jaar. Ook Telemann kon in de praktijk niet altijd een groot aantal musici bij elkaar krijgen voor een uitvoering, en dat is de reden dat hij veel cantates schreef voor een hele kleine bezetting, 3 of 4 musici. Wij maken in Tiel dankbaar gebruik van zijn ingenieuze oplossing.
U kunt in deze cantate allerlei momenten en overwegingen horen uit en n.a.v. het lijdensverhaal van Jezus.
In het programmaboekje staan alle teksten met vertaling afgedrukt. Dirigent is Gonny van der Maten; de solisten zijn: Ludovic Provost (bas), Marguerite de Waal (viool) en Esther Iglesias (cello). Het kistorgel wordt bespeeld door Gonny van der Maten.

Meer informatie: Facebook.com/TielMadrigaalKoor

 

Algemene informatie

Datum: 10 april 2022 Adres: Kerkplein 3, Tiel Tijd:
    16.00 uur
Bekijk website Ga naar alle evenementen >
Comments are closed.