fbpx
+100%-
Menu

Fietsen door de Betuwe: handige tips

Fietsen is een heerlijke manier om er even uit te gaan. Je komt verder dan wanneer je zou wandelen en ziet meer dan wanneer je met de auto gaat. Bovendien ben je lekker in beweging. De Betuwe is een prachtig gebied om te fietsen met mooie, gevarieerde routes. Met onderstaande tips maak je van jouw fietstocht in de Betuwe een geslaagde trip.

Voorbereiding en bagage

Controleer je fiets op eventuele gebreken en repareer die. Zorg ook dat je goede verlichting hebt. Dit is niet alleen belangrijk in het donker, maar ook bij slecht weer. Hou het weerbericht in de gaten en kies bij voorkeur een droge dag die niet te warm en niet te koud is. Trek je je niets aan van het weer? Zorg dan dat je voorbereid bent op alle weersomstandigheden. Neem zonnebrand, -bril en een pet of zonneklep mee, maar ook regenkleding en eventueel een vest om aan te trekken wanneer je het koud krijgt. Heb je gepland om ergens bij een restaurant wat te eten en drinken? Neem dan tóch een fles water mee om je vochtgehalte op peil te houden. Een bandenplaksetje, telefoon en navigatie is ook van essentieel belang.

Route

Je kunt natuurlijk gewoon je neus achterna fietsen. Dat heeft een verrassende factor, maar kan ook voor vervelende verrassingen zorgen! Het is veel slimmer om van te voren je fietsroute uit te stippelen. Zo ben je ervan verzekerd dat je op mooie plekjes en langs horeca komt. In de Betuwe zijn diverse routes uitgezet. Zo is er de fietsroute tussen de bloesem, die prachtig is in het voorjaar omdat de Betuwe vol staat met fruitbomen. Voor kunstliefhebbers is het leuk om de Tiel-route te volgen; het brengt je naar de stad Tiel met 65 beeldhouwwerken. Verder is er bijvoorbeeld de fietsroute tussen de rivieren, waarbij je over dijken fietst en langs boomgaarden, boerderijen en pittoreske dorpjes komt, en de route Amsterdam-Rijnkanaal, langs het Lingemeer, landgoed Lingedael en langs het Amsterdam-Rijnkanaal. De route tussen Lek en Linge is ook mooi, het brengt je naar Oranjestad (waar Willem van Oranje trouwde met Anna van Buren) en Culemborg met de oudste stadsmuren van Nederland. Wist je dat je met Google Maps eenvoudig zelf een route kunt verzinnen?

Onderweg

Ben je eenmaal onderweg, dan zijn er ook een paar zaken om op te letten. Zorg dat je niet te lang in de volle zon fietst. Is het warm, drink dan voldoende! Ga je ergens stoppen om pauze te houden? Zet dan je fiets veilig op slot en houd waardevolle spullen bij je. Zorg dus dat je fiets is voorzien van een goed fietsslot, het liefst een ringslot in combinatie met een ketting- of beugelslot. Indien mogelijk, doe dan het kettingslot om een vast voorwerp, zoals een lantaarnpaal.

Blijkt onderweg dat de hele route je teveel is, houd er dan rekening mee dat je ook nog naar huis moet fietsen. Kijk op je navigatie om de route in te korten zodat je fietstocht precies goed is. Verder moet je natuurlijk vooral genieten van de prachtige omgeving. Veel plezier!

fietsen door de Betuwe