+100%-
Menu
Flipje 85 jaar

Vandaag, 2 oktober 2020, is  Flipje 85 jaar geworden. Ter gelegenheid daarvan is een nieuw boekje nr. 48 gepresenteerd: Flipje en de Droge Boterhammen Planeet. Aan de achterzijde in de tuin van het museum heeft Flipje het 1ste exemplaar uitgereikt aan burgemeester Hans Beenakker.

Daarna zaten de tekenaar Arie van Vliet en de schrijvers Fred Eggink en Alexandra van Steen klaar om het boekje te signeren. Alexandra van Steen is op het idee gekomen Flipje en de Droge Boterhammen Planeet te gaan maken zoals vroeger, een plaatje met vers op rijm. Zij schreef het verhaal op basis van de ruwe synopsis van Frederike Harmsen van Beek, vroeg Fred Eggink om het verhaal op rijm te zetten en Arie van Vliet om het geheel te voorzien van illustraties.

Flipje viert namelijk in 2020 zijn 85ste verjaardag. Veel illustratoren hebben Flipje getekend. Het echtpaar Eelco ten Harmsen van Beek en zijn vrouw Freddie Langeler hebben Flipje beroemd gemaakt. Zij tekenden hem van 1935 tot en met 1953. Na de dood van beide ouders werd het werk voortgezet door de getalenteerde dochter Frederike Harmsen van Beek. Eind jaren vijftig kreeg zij echter onenigheid met de directie van Jamfabriek De Betuwe. Men was het niet eens met de avonturen die ze bedacht voor het fruitmannetje en ook vonden ze haar te slordig tekenen. In 2015 bracht het museum samen met de Bezige Bij het verloren gewaande verhaal ‘Flipje In Kabouterland’ uit. Een verhaal dat we letterlijk bij elkaar hebben gezocht uit losse tekeningen en verzen. Daarbij vonden we ook het ruwe idee van Frederieke Harmsen van Beek voor Flipje en de Droge Boterhammen Planeet.

Dit idee is voorgelegd aan een keur van illustratoren. Zij geven in deze tentoonstelling hun eigen interpretatie van de korte tekst. Er zijn mysterieuze aquarellen te zien, futuristische rakettochten, minutieuze potlood tekeningen, een knotsgekke cartoon en zelfs een beeldsonnet. Er is werk te zien van Kamagurka, Michiel van de Pol, Ted van Lieshout, Yvonne Jagtenberg, Marieke van Ditshuizen, Ludwig Volbeda, Marieke Nelissen, Daan Remmerts de Vries, Annette Fienieg, Martijn van der Linden, Ingrid en Dieter Schubert, Arie van Vliet en Fleur van der Weel.

Ook mee doen?
Elke maand maakt iedereen de kans om zijn of haar werk in te sturen en te belanden in het museum tussen de andere kunstwerken. Meer informatie hierover is te vinden op de website www.streekmuseumtiel.nl

De hele maand oktober is het feest! Iedere week een bericht met nieuws over Flipje. Deze week het boekje, volgende week een superdelux nieuw mondkapje, de week erna een nieuwe postzegel en als klapstuk een wel heel bijzondere kerstbal!

Bron: DeTielenaar.nl

Foto: Jan Bouwhuis

Comments are closed.