fbpx
+100%-
Menu
Fruitcorso Tiel

Het Fruitcorso Tiel was op zaterdag 2 oktober 2021 de gastheer van het Nationale Corsocongres in Ommeren. Zo’n zestig deelnemers namens diverse landelijke corso’s waren bijeen in appelcafé Gruun. De organisatie was in handen van het Fruitcorso en de landelijke Corsokoepel.

Het jaarlijkse congres heeft als doel elkaar te ontmoeten en kennis te delen. Er waren vier verschillende workshops waaruit de deelnemers konden kiezen. De onderwerpen varieerden van verzekeringen tot social media en van vrijwilligers behouden tot de vraag of corso kunst is. Dik Kusters, workshopleider, probeerde hierop antwoord te geven.

Innovatieve natuurvriendelijke lijm

Kusters, bekend als ontwerper van diverse corsowagens, lanceerde de innovatieve natuurvriendelijke lijm, die corsowagen Kerk-Avezaath volgend jaar gaat gebruiken op het duurzame paradepaardje van het Fruitcorso: ‘de wagen van de toekomst’. De lijm bestaat uitsluitend uit producten die je in de supermarkt kan kopen. De corsoclub heeft samen met Kusters al vele experimenten uitgevoerd en deze lijken succesvol.

De appels, die bij deze zoektocht zijn gebruikt, zijn geperst en het appelsap werd volop gedronken tijdens het congres. ,,We zetten een steeds grotere stap in de duurzame richting.” De belangstelling voor deze lijm was groot. De vele bloemencorso’s hebben aangegeven om hier ook mee te willen gaan werken als het succesvol uitpakt.

Predicaat UNESCO

De dag werd officieel geopend door burgemeester Hans Beenakker van de gemeente Tiel, die alle deelnemers welkom heette in de ‘fruittuin van Nederland’. Zeer bijzonder was de bijdrage van Saskia van Oostveen van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN) over de spannende voordracht van de corso’s om in december in aanmerking te komen voor het predicaat UNESCO: ,,De kansen lijken goed, maar we zijn afhankelijk van de stemming van verschillende landen.’’

Bron: SRC FM

Foto: Jan Bouwhuis

Comments are closed.