fbpx
+100%-
Menu

Fruitcorso TielTiels evenement nominatie Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van UNESCO.

Fruitcorso Tiel en de bloemencorso’s worden namens de Nederlandse regering voorgedragen voor de Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van de UNESCO. Dat heeft minister Ingrid van Engelshoven van onder meer cultuur woensdag bekendgemaakt. De minister volgt hiermee het advies van de Raad van Cultuur. In een brief aan de Tweede Kamer prijst ze de corsocultuur.

Het Fruitcorso wordt de laatste jaren meer en meer bestempeld als een regionaal evenement. Zo werd het festijn drie jaar geleden omgedoopt tot ‘oogstfeest van Fruitdelta Rivierenland’.

In 2013 werd Fruitcorso Tiel al Nationaal Immaterieel Erfgoed, samen met onder meer bloemencorso’s Zundert, Lichtenvoorde en Vollenhove. Vertegenwoordigers van diverse corso’s, onder wie Fruitcorso, hebben zich een paar jaar later verenigd in de Corsokoepel. Doel daarbij was om gezamenlijk op te trekken richting nominatie Werelderfgoed. Daarbij werd samengewerkt met Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN). Daarnaast werken corso’s samen op allerlei terreinen. Een keer per jaar wordt een nationaal Corsocongres gehouden. Dit jaar vindt die plaats op 13 juni in Tiel.

Voorzitter Laurens Verspuij van Stichting 4-Stromenland reageert uitermate verheugd: ,,Het Fruitcorso verbindt de mensen in onze Fruitdelta.. Samen maken we de prachtigste creaties. Fantastisch dat dit gezien en gewaardeerd wordt door de minister.’’

Het 60ste corso is dit jaar op 19 september 2020, voorafgegaan door een uitgebreide ‘Oogstweek’.

Voor meer informatie: www.fruitcorso.nl

Bron: De Tielenaar.nl
Foto: Jan Bouwhuis

Comments are closed.