+100%-
Menu
Fruitcorso Tiel

Met een fruitsculptuur in de Tielse binnenstad wil Stichting 4-Stromenland - de organisatie achter het Fruitcorso - aftellen naar de 2021-editie van het Fruitcorso. Dit als een ode aan het Fruitcorso en het feit dat de editie van 2020 geen doorgang kan vinden wegens het coronavirus.

De corsostoet, met wagens van de bouwploegen uit het hele Rivierenland, zou dit jaar op 19 september om 13.30 uur vertrekken. Nu dat niet doorgaat, wordt dit vertrekmoment aangegrepen om een fruitsculptuur ergens in de Tielse binnenstad te onthullen 'die letterlijk aftelt naar de 60ste editie op zaterdag 18 september 2021'.

Hoe dat er precies uit gaat zien, is vooralsnog onduidelijk. ,,Op deze manier laten wij aan de bewoners van het Rivierengebied, toeristen, bouwers, leggers en andere corsoliefhebbers zien dat we volgend jaar dubbel en dwars terug zijn'', zegt Laurens Verspuij, voorzitter van Stichting 4-Stromenland.

De stichting wil voor de corsoclubs die dit jaar maanden van bouwen en plakken aan zich voorbij zien gaan, toch íéts geven om de corsosfeer te beleven.

Fruitsculptuur met clubquiz
Daarom houdt 4-Stromenland op dezelfde dag als de onthulling van de fruitsculptuur een quiz waaraan alle corsoclubs kunnen meedoen. De leggersgroepen van de mozaïeken vormen daarbij een team, evenals de vrijwilligers van de stichting. Elke club kan op de eigen locatie - vanwege de coronabeperkingen is een massaal gezamenlijke evenement niet gewenst -deelnemen aan de quiz.

,,De clubs zijn erg enthousiast. De meeste verenigingen koppelen deze quiz aan de jaarlijkse barbecue of feestavond om dit bijzondere jaar niet stilzwijgend voorbij te laten gaan'', aldus Verspuij.

Op 1 april van dit jaar, en dat was helaas geen grap, werd bekend dat het Fruitcorso dit jaar niet doorgaat. Door de situatie met het coronavirus trok de organisatie de stekker uit de editie van 2020. Extra zuur: het corso zou dit jaar zijn 60ste jubileumeditie vieren.

Een corsowoordvoerder gaf destijds aan dat er verschillende redenen waren voor de afgelasting. ,,De voorbereiding van de corsoclubs ligt stil. Maar aan de andere kant zit je ook in een heel onzekere tijd. Daar moeten we als organisatie onze verantwoordelijkheid in nemen. Kun je als organisatie mensen laten samenkomen, laten bouwen?'' Nee, was het antwoord toen.

Niet het moment om bij sponsors aan te kloppen
Bovendien speelde er nog een economische overweging mee. De corsostichting vond het 'niet het moment om bij onze sponsors aan te kloppen met de vraag: kunnen we?' ,,Een pas op de plaats is nu meer gepast.''

Nog voordat 4-Stromenland haar besluit nam, waren enkele corsoclubs vanwege het coronavirus al tijdelijk gestopt met de bouw van de corsowagens. De clubs in Drumpt, Geldermalsen, Buurmalsen/Tricht, Passewaaij en Culemborg hadden de bouwhallen helemaal gesloten.

Het uitstel met een jaar heeft toch ook enkele positieve kanten. Kerk-Avezaath zou stoppen maar daar is inmiddels een nieuwe groep opgestaan die ervoor wil zorgen dat Kerk-Avezaath volgend jaar toch weer een corsowagen gaat leveren.

Kerk-Avezaath behoort tot de trouwste deelnemers aan het corso. En Maurik wil volgend jaar naast een grote wagen ook een jeugdwagen gaan bouwen voor de jubileumeditie.

Bron: De Gelderlander

Foto: Jan Bouwhuis

Comments are closed.