Tiel, Fruitstad aan de Waal
In het hart van de Betuwe staat in Tiel veel in het teken van fruit. Niet voor niets wordt de Betuwe met fruit geassocieerd en dat ziet u ook terug in de stad en de omgeving. Denk aan Flipje, het vrolijke fruitbaasje van de jamfabriek. Denk aan Appelpop, het landelijk bekende gratis popfestival, of het jaarlijkse fruitcorso dat grote bezoekersaantallen naar de stad trekt.
Fruittuin van Nederland
Tiel ligt heel strategisch, in het hart van ons land en in het hart van het Rivierengebied. Via de Rijksweg A15 bent u bijna net zo snel aan de kust als in Duitsland. Ook met de trein is Tiel goed bereikbaar. Tiel ligt gewoon in een prachtig deel van ons land. De rivieren, de boomgaarden, de historie, alles maakt dat de afwisseling in het landschap groot is. Of u nu houdt van een terras in het gezellige centrum of van een rustig bankje op een kronkelende rivierdijk: U kunt het gevoel krijgen dat de tijd stil staat. Of dat in ieder geval wensen, omdat het hier zo mooi is. Tiel zelf is een stad met een rijke historie, maar ook in de omgeving vindt u authentieke dorpen met pittoreske straatjes en pleintjes. En aan de rivier wisselen fraaie vergezichten zich af met Wetlands en boomgaarden. Altijd verrassend, dat is de Betuwe op zijn best.
Fruit, motor van de regionale economie
De fruitsector is een economische factor van formaat voor de regio. Hieronder een aantal feiten op een rij, waaruit blijkt hoe groot de Betuwse fruitsector in Nederland is.
- Er worden per jaar tussen de 175 en 200 miljoen kilo appels en peren geoogst in de Betuwe
- De totale oppervlakt fruit in onze regio bedraagt circa 4700 hectare
- De Betuwe is daarmee de grootste fruittuin van Nederland
- Het hele jaar door werken 3100 mensen fulltime bij fruitbedrijven
- Tijdens de oogstperiode zijn er 6600 mensen aan het werk in de Betuwe
- 60% van al het geteelde Nederlandse fruit komt door het Rivierengebied, hetzij voor koelen, sorteren, inpakken of opslaan