+100%-
Menu

Bloesem

Bloesem: de Betuwe op zijn mooist

Elk jaar in april verandert de Betuwe in één grote bloesemzee. Volgens sommigen is de bloesemtijd de mooiste tijd om de Betuwe te bezoeken. Het is niet alleen een prachtig plaatje, maar de bloesem ruikt ook heerlijk en doet de winter in één klap vergeten. Ergens in april barsten de knoppen van de fruitbomen open. Wanneer dit precies is, is moeilijk te zeggen, omdat dit afhankelijk is van het weer. Maar wanneer het gebeurt en als dan ook de lammetjes rond dartelen, dan kan een fietstocht ineens een betoverende extra dimensie krijgen. Bekijk de video om te zien hoe de bloesem zich ontwikkelt.

In de maand april wordt er een groot aantal activiteiten georganiseerd in Tiel en de regio. Zo zijn er diverse prachtige wandel- en fietstochten. Met name de bloesem trekt elk jaar tienduizenden toeristen naar de Betuwe.

Elk jaar trekt de Betuwe vele tienduizenden bezoekers die genieten van de bloeiende boomgaarden.  Eerst komt de sneeuwwitte pruimenbloesem uit de knop, direct gevolgd door de kersen. Daarna tonen de perenbomen hun witte pracht en tenslotte sluiten de appelbomen de bloesemtijd af met een zachtroze kleur.

Wanneer is er bloesem?

De bloesemperiode kan qua periode wat afwijken door het weer. Een koud voorjaar kan een vertraging opleveren van enkele weken, maar een lekker lentezonnetje kan de bloei weer bespoedigen.

Beslist het bezoeken waard is de beroemde Appeldijk, tussem het Betuwse Tricht en Beesd. Prachtig slingert de dijk zich tussen de rijen goudrenetten, die zich eind april in hun volle glorie tonen. De dijk voert langs de Linge en biedt op vele plaatsen een prachtig uitzicht op de dorpen aan de overzijde. Het Appeldijkje is onderdeel van de Heerlijkheid Marienwaerdt.

Hoogstam of laagstam?

De fruitteelt van nu is grootschalig geworden. Boomgaarden met hoogstambomen hebben vaak plaatsgemaakt voor lange rijen lage fruitboompjes die gemakkelijker onderhouden en geoogst kunnen worden. De lage bomen dragen al na twee jaar vrucht. Velen van dit soort boompjes en boomgaarden zult u in de Betuwe aantreffen. Hoogstammen hebben op z'n minst tien jaar nodig om vrucht te dragen. De laatste jaren spannen diverse organisaties zich in om de hoge bomen te behouden.

Mooiste plekjes om bloesem te bekijken

Behalve landgoed Mariënwaerdt tussen Tricht en Beesd vindt u ook veel bloesempracht tussen de Oranjestad Buren en het plaatsje Buurmalsen op de idyllische Kornedijk. In Deil treft u langs de Linge Landgoed Noordenhoek. Ook in de OverBetuwe vindt u ook prachtige bloesemplekjes: Zo is tussen Kesteren en Opheusden de omgeving van de Rijnbandijk beslist de moeite waard. Dit geldt ook voor de Marspolder bij Lienden, waar het uitzicht op de overzijde van de Rijn met de bossen van de Utrechtse Heuvelrug schitterend is.

Wat is bloesem?

Met bloesem worden alle bloemen van een boom aangeduid. De term wordt vooral gebruikt voor bloeiende fruitbomen. In fruitstreken zoals de Betuwe worden sinds lange tijd tijdens de bloei van de hoogstambomen van de appel, peer en kersen bloesemtochten gehouden.

Bloesem