+100%-
Menu

Streekproducten

Tiel en de Betuwe ademen fruit. Maar wat gebeurt er nu allemaal met het fruit na de oogst? Naast de veiling en verkoop, maken diverse Betuwse producenten er unieke streekproducten van. Hieronder een aantal bijzondere producten uit onze mooie streek de Betuwe.

De Tielse kermiskoek, een eeuwenoude traditie

Een begrip in Tiel en omstreken: de Tielse kermiskoek of Liefdeskoek. Vroeger werd deze traditionele koek één keer per jaar gebakken, de derde week van oktober. Sinds de bijschrijving van de Kermiskoek op de inventaris van de VIE, de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland, wordt de kermiskoek het hele jaar door verkocht. Deze streekspecialiteit, met royaal kandij gebakken honingkoek, is een ware lekkernij. De kermiskoek is verkrijgbaar bij Bakkerij G. van Ooijen. Wilt u het hele liefdes verhaal lezen over de geschiedenis van de Tielse Kermiskoek kijk dan op Wikipedia

tielse kermiskoek

Tielse Kontenklopper

De naam is vermoedelijk ontstaan  op de paardenmarkt in Beusichem, een dorp vlakbij Tiel. Veehandelaren veegden vroeger namelijk hun kleverige handen af aan de kont van de broek als ze een kontenklopper hadden gegeten. Het zijn van oorsprong ouderwetse broodjes van bruinbrooddeeg met een vulling van rozijnen en op smaak gebracht met kersenbrandewijn en bruine suiker. De broodjes zijn bestrooid met kaneelsuiker zodat ze lekker aan de hand gaan plakken. Verkrijgbaar bij Bakker Bouman in Tiel

 

Tielse kontenklopper Tiel

Tielse Kei

Ben jij klaar voor een onvergetelijke smaakervaring? Probeer dan de speciale Tielse Kei. Een slof met chocolade, noten, rozijnen, gele room en slagroom.
De Tielse kei is verkrijgbaar bij Bakkerij Jan Pieter Duijn.

Tielse kei

Perenschenkstroop

Tiels Fruit is een bedrijf dat perenschenkstroop maakt met een unieke smaak. Geen massaproduct met bietensiroop, maar ambachtelijk bereid volgens eigen recept uit 100% peer en natuurlijke ingrediënten zonder kunstmatige toevoegingen. De schenkstroop wordt handmatig afgevuld in duurzame glazen flessen. We zijn gevestigd in Zennewijnen, aan de rand van Tiel. Het fruitteeltbedrijf bestaat al ruim 20 jaar en we hebben besloten om een betuwse lekkernij te maken van peren uit eigen boomgaard. Een lekker lokaal product gemaakt van peren die op verantwoorde wijze met respect voor de natuur worden geteeld. Meer informatie: www.tielsfruit.nl

Perenschenkstroop

Betuwse Gin

Samen met Your Gin heeft restaurant Hart van de Betuwe verschillende soorten pure gin geproefd en gekeurd. Op basis daarvan hebben zij hun eigen gin geproduceerd met tinten van Engelwortel, peren en appels. De Engelwortel maakt de gin frisser waardoor de smaak van appels en peren goed naar boven komt. Proef deze heerlijke eigen gemaakte Gin, helemaal geïnspireerd op de Betuwe! Heerlijke combinatie met Doctor Polidori dry tonic water. Alleen verkrijgbaar bij restaurant Hart van de Betuwe in Tiel.

betuwse gin

Flipje likeur

Het Flipje Likeur wordt gemaakt door Stokerij Lubberhuizen. Voor dit likeur zijn de beste frambozen uit de Betuwe gebruikt en dat proef je! Het resultaat is een heerlijke zachte likeur waarin je echte verse frambozen proeft. Flipje Likeur bevat 20% alcohol. Verkrijgbaar bij Stokerij Lubberhuizen (in Varik)  en Slijterij Van der Velden (Winkelcentrum Westlede in Tiel) .

Flipje likeur Tiel

Thiels Gleske

Heerlijke Thiels Gleske likeuren. Van aardbeien en stroopwafel, tot aan hazelnoot- en nougatsmaken. Kom vooral langs en laat u verrassen. Thiels Gleske bevat 22% alcohol. Verkrijgbaar bij Slijterij Gall & Gall in Tiel.

Betuwse Kersen

De kersen zijn typisch een product uit de streek. De Betuwse kersen zijn stevig, sappig en vol van smaak. Stuk voor stuk van de hoogste kwaliteit. Begin juni begint het kersenseizoen en acht weken kun je dan dagelijks genieten van de heerlijkste kersen. Kom de lekkerste kersen proeven in de boomgaard d’n Kerkewaerdt in Wadenoijen. De boomgaard ligt ter hoogte van kruising Overlaat/ Lingedijk 129a, 4014 ME Wadenoijen. ook bereikbaar vanaf de rijksweg A15, afslag 31 Wadenoijen. Kijk voor meer informatie op de website van Streeckerij de Betuwe.

kesren uit het land van Flipje

Flipje's ijs

Bij Daisy's Ice, Coffee & More kunt u de hele zomer genieten van zelfgemaakt Flipje's ijs. Dit bestaat uit frambozenijs met een vleugje roden bessen erdoorheen. De ijssalon heeft van de Gemeente Tiel hierop onlangs het alleenrecht ontvangen. Het is een goedlopende smaak ijs: lekker fris en fruitig.

Naast Flipje's ijs heeft de ijssalon ook kersenijs. Deze is alleen beschikbaar in het kersenseizoen (van begin juni tot eind juli).

Voor meer informatie: www.ijssalondaisys.nl

Flipje ijs

Flipje servies

Hoe leuk is dat? Flipje servies in je huis als aandenken aan Tiel. Bij Kookwinkel Oostendop in de Waterstraat hebben ze een uitgebreide collectie waar je uit kunt kiezen.

Voor meer informatie: Kookwinkel Oostendorp

Flipje servies Tiel

Betuws Theehuis

Thee in zijn meest pure vorm, geen fijngemalen thee met smaakstoffen en toegevoegde suikers, alleen de mooiste blaadjes met pure ingrediënten zoals vruchten, kruiden en bloemen. Alle theesoorten worden zorgvuldig geselecteerd. Dankzij strikte kwaliteitscontroles kunnen versheid en hoogwaardigheid worden gegarandeerd.

Losse thee, is een rijkere smaakbeleving, duurzamer en zeker niet duurder. Een fysieke winkel heb ik niet, wel is de thee al bij diverse verkooppunten in de Betuwe te koop. Ook sta ik regelmatig op markten en fairs of organiseer ik een inloopavond op locatie. Enjoy your tea!

Kijk voor verkooppunten of de agenda op www.betuwstheehuis.nl

De Betuwse Krenkelaar

Streekproduct met een verhaal Krenkelaar is fruit dat er niet helemaal gaaf uitziet omdat het een vlekje of plekje heeft. Dit fruit is niet geschikt voor het schap van de supermarkt en dus moet de teler het als restfruit voor een habbekrats van de hand doen. Terwijl die krenkelaars prima van smaak zijn! Daarom worden de producten van de Betuwse Krenkelaar gemaakt van restfruit uit onze streek. En dat is nog niet alles: de extra opbrengst investeren de telers weer in bijenhagen en bloemranden die aantrekkelijk zijn voor wilde bijen.
De Betuwse Krenkelaar heeft een topkwaliteit Appelcider en  Appelsprankel met een heerlijke smaak en een ‘maatschappelijke’ afdronk.

Voor verkoopadressen kijk op www.defruitmotor.nl

EL-STAR

EL-STAR is gemaakt van Betuwse Sterren in samenwerking met het Betuws Wijndomein. Bevat sulfieten en koolzuurgas. Verkrijgbaar bij Natuurlijk GRUUN in Ommeren. Flessen van 0,75 liter. Bevat 7 % alcohol. EL-STAR bubbelt het best gekoeld je glas in.

In de zomervakantie maakt de Elstar-Express elke donderdag en zaterdag een rondje door de appelboomgaard. Meester Kees geeft op een leuke manier uitleg over alles wat je ziet. Natuurlijk vallen er ook heerlijke streekproducten te proeven. De rit start bij Natuurlijk GRUUN in Ommeren en duurt ongeveer een uur. Alleen groepen kunnen zich opgeven voor de Elstar Express. Vooraf reserveren. Voor reserveren: www.natuurlijkgruun.nl

El-Star streekproduct

Mobipers: je eigen appelsap maken

Mobipers perst je eigen fruit tot heerlijk en lang houdbaar appelsap of appelperensap. Laat ook je eigen appeloogst persen tot sap. Of je nu 2 appelboompjes in je tuin hebt, of 15 hectare appels teelt, in Zoelen laat je vanaf 75 kilo het hele jaar door appels en peren persen. In de monumentale vloedschuur van boerderij De Rit in Zoelen ben je van harte welkom bij onze hoogwaardige fruitpers.

Meer informatie: www.mobipers.nl

Mobipers

Betuws Wijndomein

Centraal gelegen in de Betuwe vindt u de wijngaarden van het Betuws Wijndomein. Sinds 2004 werkt men hier op ambachtelijke en duurzame wijze aan het maken van wijn. Met behulp van speciale druivenrassen worden kwalitatief hoogwaardige wijnen gemaakt. De wijnbouw in Nederland is groeiende; er is zo’n 250 hectare wijnbouw, verdeeld over 175
wijngaarden. Het Betuws Wijndomein is een van de grotere wijngaarden van Nederland. 

Meer informatie: www.betuwswijndomein.nl

betuws wijndomein

Stokerij Lubberhuizen

In een oude brandweerkazerne in Varik vindt u de stokerij van Lubberhuizen, voorheen Lubberhuizen & Raaff. Stokerij Lubberhuizen is de eerste Nederlandse ambachtelijke stokerij van Eaux de Vie en de enige in haar soort. In tegenstelling tot fabrieksprocessen, waarbij industriële alcohol, gemengd met essences als alcoholische drank op de markt wordt gebracht, stookt Lubberhuizen volledig ambachtelijk, handmatig en duurzaam. Waar het begon met Eaux de Vie, produceert Lubberhuizen tegenwoordig steeds meer alcoholische dranken. Zo is er onder andere ook Betuwe Gin, Waalbitter, Pomona en Waalbitter.

Voor meer informatie: www.stokerijlubberhuizen.nl

Greetje Fruitbeleg

Greetje is een nieuw merk van de telers uit de Betuwe. Greetje bevat zoveel fruit dat het officieel geen jam genoemd mag worden. Zes Betuwse zachtfruittelers leveren hun aardbeien, bramen, frambozen, kruisbessen, rode bessen, pruimen en kersen aan Greetje, die er heerlijk fruitbeleg van maakt en in een lekker grote pot met een inhoud van maar liefst 360 gram stopt.

Voor meer informatie: DeStreekzaak.nl

Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt

Op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd worden biologische delicatessen en sappen op ambachtelijke wijze naar oude familierecepten gemaakt. Dit wordt geproduceerd met de oogst uit de moestuin en van de hoogstambomen, aangevuld met ingrediënten van biologische landbouwbedrijven uit de buurt. Van de Lingegranen wordt meel gemalen voor brood bakmengsels, pannenkoeken en koekjes. Van de melk van de 200 Frisian Holsteiner koeien op het landgoed wordt op eigen grond kaas geproduceerd.

Voor meer informatie: www.marienwaerdt.nl/landgoedproducten/

Bommelbeef

Bommelbeef is een echt familiebedrijf en is gevestigd in Ophemert. Momenteel omvat het bedrijf ca. 90 ha. land, 45 ha. rond de boerderij en 45 ha. in de uiterwaarden van de Waal in Waardenburg. Ze verkopen eerlijk, onbewerkt en duurzaam rundvlees direct aan de consument. Voor het samenstellen van deze rundvleespakketten fokt en mest Bommelbeef zelf Piemontese runderen. Juist het Piemontese vlees is superieur qua kleur, smaak en structuur.

Voor meer informatie: www.bommelbeef.nl

Bijen  - Estafette Odin

Steeds meer fruittelers houden hun eigen bijenvolken. Dat is opgepikt door de ketenorganisatie voor biologische en bio-dynamische voeding Estafette Odin uit Geldermalsen. Zij hebben een eigen imker in dienst die op verschillende bedrijven bijenvolken neerzet. De bijen worden op natuurlijke wijze verzorgd. Ze mogen hun eigen honing houden, om in de winter van te eten. En ze mogen gaan zwermen, dat wil zeggen dat de oude koningin met ongeveer de helft van het volk mag vertrekken. Door de bijen die achterblijven is een aantal nieuwe koninginnen gekweekt en zo ontstaan er weer nieuwe bijenvolken, die ook weer gaan uitzwermen. 

Voor meer informatie: www.odin-imkerij.nl

Wijngaard de Kruithof

Wijngaard De Kruithof is een wijngaard in het Gelderse Ophemert. De wijngaard is ruim een halve hectare groot en is aangeplant in mei 2012 met wijnstokken van de schimmelresistente rassen Johanniter en Souvignier Gris. In de wijngaard wordt zo duurzaam mogelijk gewerkt met respect voor de omgeving, de planten en het bodemleven. Wijngaard De Kruithof heeft als doel het bieden van mooie wijnen en spijzen voor liefhebbers van het leven en het creëren van een onthaastingsplek in de hectiek van alledag. Ze bieden het hele jaar door verschillende ontvangstmogelijkheden met proeverijen en wijn-spijsarrangementen aan.

Voor meer informatie: www.wijngaarddekruithof.nl

Maatbier

De drie broers uit Geldermalsen Wim-Jaap, Martijn en Jordy de Lang, brouwen hun eigen speciaal bier. Wat begon met experimenteren in de schuur is inmiddels uitgegroeid tot een onderneming. Tegenwoordig kan men hun 'Betuwse Blonde' vinden in de schappen van Albert Heijn en de Gall&Gall van Doorn. Ook schenkt Taveerne 't Pandje dit biertje. Ze zijn een goede keuze voor de liefhebber en de beginnende speciaalbierdrinker. De 0,33-literflessen zijn 2,49 euro per stuk.

Voor meer informatie: www.maatbier.nl

Betuws Bier

Betuws Bier vindt zijn oorsprong in de vruchtbare klei tussen de rivieren. Dag in, dag uit wordt hier keihard gewerkt om met zorg voor de natuur de heerlijkste gewassen te telen. Onze ingrediënten zijn daardoor lekkerder, smaakvoller en hebben een authentiek karakter.

Wij zijn trots op onze Betuwe en dat proef je in elke slok van ons bier. Duurzaam gebrouwen met gebruik van hoogwaardige natuurlijke ingrediënten ontstaat heerlijk Betuws speciaalbier. Je proeft de ambacht, aandacht, en kwaliteit.

Voor meer informatie en bestellen: www.betuwsbier.nl

Betuws Bier

Bovenstaande producten en bedrijven zijn slechts een gedeelte van alles wat Tiel en de Betuwe te bieden heeft. Kijk voor meer informatie op welkomindebetuwe.nl/streekproducten/