+100%-
Menu

Streekproducten

Tiel en de Betuwe ademen fruit. Maar wat gebeurt er nu allemaal met het fruit na de oogst? Naast de veiling en verkoop, maken diverse Betuwse producenten er unieke streekproducten van. Hieronder een aantal bijzondere producten uit onze mooie streek de Betuwe.

De Tielse kermiskoek, een eeuwenoude traditie

Een begrip in Tiel en omstreken: de Tielse kermiskoek of Liefdeskoek. Vroeger werd deze traditionele koek één keer per jaar gebakken, de derde week van oktober. Sinds de bijschrijving van de Kermiskoek op de inventaris van de VIE, de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland, wordt de kermiskoek het hele jaar door verkocht. Deze streekspecialiteit, met royaal kandij gebakken honingkoek, is een ware lekkernij. De kermiskoek is verkrijgbaar bij Bakkerij G. van Ooijen. Wilt u het hele liefdes verhaal lezen over de geschiedenis van de Tielse Kermiskoek kijk dan op Wikipedia

Betuwse Kersen

De kersen zijn typisch een product uit de streek. De Betuwse kersen zijn stevig, sappig en vol van smaak. Stuk voor stuk van de hoogste kwaliteit. Begin juni begint het kersenseizoen en acht weken kun je dan dagelijks genieten van de heerlijkste kersen. Kom de lekkerste kersen proeven in de boomgaard d’n Kerkewaerdt in Wadenoijen. De boomgaard ligt ter hoogte van kruising Overlaat/ Lingedijk 129a, 4014 ME Wadenoijen. ook bereikbaar vanaf de rijksweg A15, afslag 31 Wadenoijen. Kijk voor meer informatie en verkooppunten op de website van BetuweKers.

Flipje's ijs

Bij Daisy's Ice, Coffee & More kunt u de hele zomer genieten van zelfgemaakt Flipje's ijs. Dit bestaat uit frambozenijs met een vleugje roden bessen erdoorheen. De ijssalon heeft van de Gemeente Tiel hierop onlangs het alleenrecht ontvangen. Het is een goedlopende smaak ijs: lekker fris en fruitig.

Naast Flipje's ijs heeft de ijssalon ook kersenijs. Deze is alleen beschikbaar in het kersenseizoen (van begin juni tot eind juli).

Voor meer informatie: www.ijssalondaisys.nl

Flipje ijs

Bierlap Bruusk

Altijd al eens uw eigen bier willen brouwen? Zoekt u een leuke invulling van uw vrijgezellenfeest of bedrijfsuitje? Wij heten u van harte welkom in onze gezellige hobbybrouwerij in hartje Tiel. Geuko en Albert brouwen daar ambachtelijk bier en delen graag hun kennis en vaardigheden. Op aanvraag bieden wij u een gezellige workshop waarbij u kennis maakt met alle aspecten van bierbrouwen onder het genot van een kleine proeverij en lekkere hapjes. Na vijf weken kunt u uw eigen gebrouwen bier ophalen.

Meer informatie vindt u op de facebookpagina: Bruusk of bel met 06-51474514.

workshop Tiel

De Betuwse Krenkelaar

Streekproduct met een verhaal Krenkelaar is fruit dat er niet helemaal gaaf uitziet omdat het een vlekje of plekje heeft. Dit fruit is niet geschikt voor het schap van de supermarkt en dus moet de teler het als restfruit voor een habbekrats van de hand doen. Terwijl die krenkelaars prima van smaak zijn! Daarom worden de producten van de Betuwse Krenkelaar gemaakt van restfruit uit onze streek. En dat is nog niet alles: de extra opbrengst investeren de telers weer in bijenhagen en bloemranden die aantrekkelijk zijn voor wilde bijen.
De Betuwse Krenkelaar heeft een topkwaliteit Appelcider en  Appelsprankel met een heerlijke smaak en een ‘maatschappelijke’ afdronk.

Voor verkoopadressen kijk op www.betuwsekrenkelaar.nl

Betuws Wijndomein

Centraal gelegen in de Betuwe vindt u de wijngaarden van het Betuws Wijndomein. Sinds 2004 werkt men hier op ambachtelijke en duurzame wijze aan het maken van wijn. Met behulp van speciale druivenrassen worden kwalitatief hoogwaardige wijnen gemaakt. De wijnbouw in Nederland is groeiende; er is zo’n 250 hectare wijnbouw, verdeeld over 175
wijngaarden. Het Betuws Wijndomein is een van de grotere wijngaarden van Nederland. 

Meer informatie: www.betuwswijndomein.nl

Stokerij Lubberhuizen

In een oude brandweerkazerne in Varik vindt u de stokerij van Lubberhuizen, voorheen Lubberhuizen & Raaff. Stokerij Lubberhuizen is de eerste Nederlandse ambachtelijke stokerij van Eaux de Vie en de enige in haar soort. In tegenstelling tot fabrieksprocessen, waarbij industriële alcohol, gemengd met essences als alcoholische drank op de markt wordt gebracht, stookt Lubberhuizen volledig ambachtelijk, handmatig en duurzaam. Waar het begon met Eaux de Vie, produceert Lubberhuizen tegenwoordig steeds meer alcoholische dranken. Zo is er onder andere ook Betuwe Gin, Waalbitter, Pomona en Waalbitter.

Voor meer informatie: www.stokerijlubberhuizen.nl

Speciaalbier 'de Agniet'

Het 50-jarig jubileum van Schouwburg Agnietenhof wordt gedurende het hele seizoen 2019-2020 gevierd. Niet alleen met parels van voorstellingen, maar ook rondom de voorstellingen en films. Het theater schenkt dit seizoen in samenwerking met Tielse Brouwerij Bruusk de Agniet: een heerlijk hemels speciaalbiertje.

Al sinds 1969 verwelkomt de Agnietenhof zijn gasten en de afgelopen vijf jaar maken bezoekers hun avond compleet met een heerlijk diner in het Theaterrestaurant. Vanaf nu is ook de Agniet toegevoegd aan het assortiment en exclusief verkrijgbaar bij de Tielse schouwburg. Bij de meeste voorstellingen in de Agnietenhof is het pauzedrankje inbegrepen bij de prijs. Bij de voorstellingen inclusief pauzedrankje is ook de Agniet verkrijgbaar tegen bijbetaling van € 1,-. Voor meer informatie: www.agnietenhof.nl

 

De Agniet speciaal bier

Greetje Fruitbeleg

Greetje is een nieuw merk van de telers uit de Betuwe. Greetje bevat zoveel fruit dat het officieel geen jam genoemd mag worden. Zes Betuwse zachtfruittelers leveren hun aardbeien, bramen, frambozen, kruisbessen, rode bessen, pruimen en kersen aan Greetje, die er heerlijk fruitbeleg van maakt en in een lekker grote pot met een inhoud van maar liefst 360 gram stopt.

Voor meer informatie: www.shop.betuwsefruitshop.nl/webshop

Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt

Op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd worden biologische delicatessen en sappen op ambachtelijke wijze naar oude familierecepten gemaakt. Dit wordt geproduceerd met de oogst uit de moestuin en van de hoogstambomen, aangevuld met ingrediënten van biologische landbouwbedrijven uit de buurt. Van de Lingegranen wordt meel gemalen voor brood bakmengsels, pannenkoeken en koekjes. Van de melk van de 200 Frisian Holsteiner koeien op het landgoed wordt op eigen grond kaas geproduceerd.

Voor meer informatie: www.marienwaerdt.nl/landgoedproducten/

Bommelbeef

Bommelbeef is een echt familiebedrijf en is gevestigd in Ophemert. Momenteel omvat het bedrijf ca. 90 ha. land, 45 ha. rond de boerderij en 45 ha. in de uiterwaarden van de Waal in Waardenburg. Ze verkopen eerlijk, onbewerkt en duurzaam rundvlees direct aan de consument. Voor het samenstellen van deze rundvleespakketten fokt en mest Bommelbeef zelf Piemontese runderen. Juist het Piemontese vlees is superieur qua kleur, smaak en structuur.

Voor meer informatie: www.bommelbeef.nl

Bijen  - Estafette Odin

Steeds meer fruittelers houden hun eigen bijenvolken. Dat is opgepikt door de ketenorganisatie voor biologische en bio-dynamische voeding Estafette Odin uit Geldermalsen. Zij hebben een eigen imker in dienst die op verschillende bedrijven bijenvolken neerzet. De bijen worden op natuurlijke wijze verzorgd. Ze mogen hun eigen honing houden, om in de winter van te eten. En ze mogen gaan zwermen, dat wil zeggen dat de oude koningin met ongeveer de helft van het volk mag vertrekken. Door de bijen die achterblijven is een aantal nieuwe koninginnen gekweekt en zo ontstaan er weer nieuwe bijenvolken, die ook weer gaan uitzwermen. 

Voor meer informatie: www.odin-imkerij.nl

Wijngaard de Kruithof

Wijngaard De Kruithof is een wijngaard in het Gelderse Ophemert. De wijngaard is ruim een halve hectare groot en is aangeplant in mei 2012 met wijnstokken van de schimmelresistente rassen Johanniter en Souvignier Gris. In de wijngaard wordt zo duurzaam mogelijk gewerkt met respect voor de omgeving, de planten en het bodemleven. Wijngaard De Kruithof heeft als doel het bieden van mooie wijnen en spijzen voor liefhebbers van het leven en het creëren van een onthaastingsplek in de hectiek van alledag. Ze bieden het hele jaar door verschillende ontvangstmogelijkheden met proeverijen en wijn-spijsarrangementen aan.

Voor meer informatie: www.wijngaarddekruithof.nl

Maatbier

De drie broers uit Geldermalsen Wim-Jaap, Martijn en Jordy de Lang, brouwen hun eigen speciaal bier. Wat begon met experimenteren in de schuur is inmiddels uitgegroeid tot een onderneming. Tegenwoordig kan men hun 'Betuwse Blonde' vinden in de schappen van Albert Heijn en de Gall&Gall van Doorn. Ook schenkt Taveerne 't Pandje dit biertje. Ze zijn een goede keuze voor de liefhebber en de beginnende speciaalbierdrinker. De 0,33-literflessen zijn 2,49 euro per stuk.

Voor meer informatie: www.maatbier.nl

Bovenstaande producten en bedrijven zijn slechts een gedeelte van alles wat Tiel en de omgeving te bieden heeft. Kijk voor meer informatie op www.plattelandrivierenland.nl