+100%-
Menu

Toeristische informatie Tiel

Voor toeristen is Tiel dé Fruitstad van Nederland. 

Toeristisch Informatie Punt (TIP) 

Bij het Toeristisch Informatie Punt (TIP) kunt u informatie verkrijgen over de vele activiteiten en bezienswaardigheden in Tiel. De stad Tiel ligt midden in de Betuwe, de fruittuin van Nederland. Veel van het fruit ziet u ook terug in de stad. Denk aan Flipje, het vrolijke fruitbaasje van de jamfabriek. Denk aan Appelpop, het landelijk bekende gratis popfestival, of het jaarlijkse fruitcorso dat grote bezoekersaantallen naar de stad trekt. Denk aan prachtige historische locaties, die herinneren aan Tiel als Hanzestad. Bij het Toeristisch Informatie Punt (TIP) kunt u meer informatie krijgen over Tiel en de vele fiets- en wandelroutes. Tevens kunt u gratis het magazine 'Uit in Tiel' meenemen.

U kunt contact opnemen via het volgende telefoonnummer: 0344 - 636060 of via het e-mailadres: zinderbalie@cultuurbedrijftiel.nl

Het informatiepunt is te bezoeken op onderstaand adres. U bent van harte welkom.

Cultuurgebouw Zinder
Rechtbankstraat 1
4001 JR Tiel

Parkeertip
Bij het informatiepunt is een grote ondergrondse parkeergarage (Westluidense Poort). Daar vindt u altijd een parkeerplaats voor uw auto, motor of fiets. Ook zijn daar electrische oplaadpunten.

Toeristisch Informatiepunt Tiel
Zinder Tiel Toeristisch Informatie Punt

Flipje & Streekmuseum en Flipje-artikelen

Bij Zinder kunt u diverse Flipje-artikelen kopen tegen een leuke prijs. Denk hierbij aan mokken, stropdassen, kaarsen en boeken. Leuk voor uzelf of om een ander cadeau te doen als souvenir aan uw bezoek aan Tiel. Wilt u meer te weten komen over de geschiedenis van Flipje? Breng dan een bezoek aan het Flipje & Streekmuseum. In dit bijzondere museum vindt u alles over de ontstaansgeschiedenis van dit sympathieke fruitbaasje.

Geschiedenis van Tiel

Tiel is een van de oudste steden van Nederland. Voor het eerst werd de stad genoemd in een document dat dateert uit 855. Hierin wordt Tiel aangeduid als ‘Dioli’. In de tweede helft van de tiende eeuw ontwikkelde de stad zich tot een belangrijk handelscentrum. De stad kreeg het recht zijn eigen munten te slaan, wat in die tijd een voorrecht was omdat het veel voordelen opleverde. Hierop aansluitend produceerde Tiel destijds een enorme hoeveelheid munten. Deze munten zijn eerder tot diep in Rusland gevonden, wat aangaf dat Tiel grote invloed had. In het Flipje & Streekmuseum zijn diverse historische vondsten te bewonderen.

 

Tiel Hanzestad tinnen munt

Hanzestad

In de dertiende eeuw ontstond de machtige Duitse zogenoemde ‘Hanzestad’ van koopmanssteden aan de grote rivieren. Tiel werd ook lid van deze Hanzesteden. Na de industriële revolutie in de negentiende eeuw, vestigden veel nieuwe industriële productiebedrijven zich in Tiel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er een aantal historische gebouwen verloren gegaan. Toch overleefden enkele prominente gebouwen en kerken het. Deze zijn dan ook zeker een bezoek waard. Daarnaast is het oorspronkelijke middeleeuwse stratenpatroon in Tiel nog steeds volledig intact.

De Betuwe

Tiel is gelegen in de Betuwe, een regio die bekend staat om zijn fruitproductie. De Betuwe wordt ook wel de Nederlandse fruittuin genoemd, met Tiel als centrumgemeente. Aan het einde van de negentiende eeuw werd het fruit verwerkt tot en in allerlei producten als jam en vruchtensappen. ‘De Betuwe’ in Tiel werd een grote jamfabriek. Vanwege de concurrentie met andere Europese jamfabrieken, startte de fabriek in 1930 een reclamecampagne om de merkbekendheid van zijn eigen producten te vergroten.

Bloesem

Flipje

Flipje werd het marketingicoon van De Betuwe en is in heel Nederland bekend. Flipje is een fictief personage en is 'gemaakt' van het product dat hij promoot: fruit. Flipje is samengesteld uit bessen en frambozen. Flipje staat voor gezonde voeding in de vorm van fruit. Door de jaren heen zijn er veel strips en boeken over Flipje gemaakt. De jamfabriek ‘De Betuwe’ bestaat niet meer, maar Flipje is nog steeds de mascotte van de stad Tiel. De bewoners van Tiel zijn trots op hem en er is een standbeeld én een museum in Tiel gewijd aan Flipje. In het museum is zijn hele geschiedenis te zien: www.streekmuseumtiel.nl

Flipje Tiel

Rivier de Waal

Tiel ligt aan de Waal, de drukste rivier van Europa. Deze zijrivier van de Rijn biedt de stad veel handel en transportmogelijkheden. Tiel is echter ook zeer geschikt voor toeristen omdat het in het hart van het beroemde rivierenlandschap van Nederland ligt. Soms vertoont het water zijn gevaarlijke kant. In 1995 steeg het waterpeil in de rivier zo hoog dat de stad dreigde te worden overstroomd. Iedereen was geëvacueerd. Militair personeel en hulpverleners werkten hard om de oevers te versterken en te verhogen. Uiteindelijk verslaan de Nederlandse inventiviteit en knowhow in de waterbouw het water. De stad bleef droog en de bewoners konden terugkeren naar hun huizen.

 

Open Kersendagen

Waar kun je het lekkerste kersen eten? In de boomgaard natuurlijk! Elk jaar wordt in het eerste weekend van juli de Open Kersendagen gehouden in Wadenoijen (een plaatsje vlakbij Tiel). Met leuke activiteiten voor jong en oud. Twee dagen lang is het groot feest in de boomgaard en zijn er vele activiteiten. Kom kersenproeven, een kijkje nemen in de boomgaard, een wedstrijdje kersenpitspugen houden of bezoek de vele kraampjes. Ook aan de kinderen wordt gedacht met een Kinderkersenplein waar je je kunt laten schminken, of manden kunt vlechten of springen op het Flipje-springkussen. Ook is er een kinderboerderij met echte dieren.
www.betuwekers.nl

Appelpop

Elk jaar in de tweede week van september wordt er in Tiel een speciaal evenement gehouden: Appelpop. Dit is het grootste gratis muziekfestival van Nederland. Verspreid over twee dagen treden er verschillende nationale en internationale artiesten op. Op zondag is er een braderie. Kijk voor meer informatie op de website: www.appelpop.nl

 

Fruitcorso

Ook organiseert Tiel ieder jaar een fruitparade: Fruitcorso. Mensen uit Tiel en de hele regio versieren dan hun corsowagens met fruit en zaden. Op de derde zaterdag van september vindt een prachtige optocht van versierde wagens met kunstwerken zijn weg door Tiel. Er zijn vele bloemencorso's in Nederland, maar er is maar één Fruitcorso. Dit is uniek en in 2013 is de fruitparade daarom opgenomen in de inventaris van immaterieel erfgoed in Nederland. Kijk voor meer informatie op de website: www.fruitcorso.nl

 

 

Fruitcorso