+100%-
Menu
woorden van de tijd

Gyat, Rizz en HDP dé woorden van 2023

Dit jaar net even iets anders dan andere jaren, maar op vrijdag 5 april 2024 zijn de Woorden van de Tijd 2023 onthult in de Weerstraat in Tiel. Drie mooi vormgegeven tegels met dé woorden van 2023 volgens leerlingen van het Lingecollege Lyceum. Normaliter worden de tegels verwerkt in de bestrating, echter dit jaar niet vanwege de rioleringswerkzaamheden die op dit moment plaatsvinden in de binnenstad.

Op vrijdag 5 april zijn de woorden van 2023 onthuld door Wethouder Verbeek in het bijzijn van de winnende leerlingen, familie, leerkrachten en belangstellenden.

 Doel van het project

Elke generatie heeft in haar jeugd een eigen taal, haar eigen woorden. Meestal gaan deze woorden verloren door het verstrijken van de tijd. Elk jaar worden in Tiel een paar van deze woorden gevangen in hardsteen en gelegd in de Weerstraat. Via dit project worden de woorden bewaard voor volgende generaties.

Elk jaar worden de woorden bepaald door leerlingen van Havo 4 en VWO 4 van het LingeCollege Lyceum. Zij denken na over de woorden en geven de woorden vorm. Bij het vak CKV (Cultureel Kunstzinnige Vormgeving) verdiepen zij zich zes weken lang in de ontwikkeling en vormgeving van taal. De woorden worden door Steenhouwerij Van Luijn in een tegel vereeuwigd en ieder jaar in de Weerstraat gelegd.

De woorden en ontwerpen van 2023:

Rizz – door Isa Stronks

Rizz is een talent, een soort openingszin om iemand te charmeren.

HDP – Marit van den Berk          

HDP staat voor Heerliedepeerlie en betekent simpelweg iets heerlijk of geweldig vinden. De afkorting wordt veelal door meisjes gebruikt.

Gyat – door Amira Wahid

Een mooi persoon met rondingen, dat is waar Gyat voor staat.

 Nadat de werkzaamheden in de binnenstad klaar zijn, worden alle tegels weer netjes in de Weerstraat gelegd.

Foto: Jan Bouwhuis

Comments are closed.