fbpx
+100%-
Menu

Historisch Tiel in de Spotlights

Historisch Tiel
Historisch Tiel

V.l.n.r.: Frank Groen (wethouder), Hans Beenakker (burgemeester), Martin van der Mark (voorzitter Oudheidkamer), Emile Smit (secretaris Oudheidkamer), Hans Oosterman (penningmeester Oudheidkamer), Ed Batenburg (filiaalmanager Jumbo Westlede)

Oudheidkamer zet historisch Tiel in de spotlights bij supermarkt Jumbo

“Mam kijk, we gaan onder de poort door!” roept een meisje naar haar moeder. Ze lopen door een levensgrote replica van de Tielse Waterpoort de supermarkt Jumbo Westlede in. Met in hun kielzog burgemeester Hans Beenakker en wethouder Frank Groen. Filiaalmanager Ed Batenburg geeft de burgemeester en wethouder op een rustig moment een rondleiding. Hij laat zien hoe mooi de supermarkt is versierd met talloze vergrotingen van oude Tielse ansichtkaarten. Die zijn er niet voor niets: ze zijn onderdeel van een heel bijzondere actie!

Gratis historische plaatjes
Hoe zag Tiel er vroeger uit? Om dat te tonen, leverde de Oudheidkamer Tiel aan Jumbo zo’n 300 foto’s van een eeuw geleden aan. Jumbo maakte daarvan allemaal kleine kaartjes. Bij elke € 10,- die je uitgeeft aan boodschappen, krijg je een gratis zakje met plaatjes. Dus net zoals de acties met voetbalplaatjes. Plak je de plaatjes in het bijbehorende spaaralbum, dan heb je je eigen, historische boek over Tiel. De foto’s zijn verzameld door oud-geschiedenisdocent Emile Smit en Jan Kers. Emile Smit is secretaris van de Oudheidkamer en een wandelende bron van kennis over Tiel. Hij stelde ook het prachtige verzamelalbum samen vol verhalen, illustraties én de te sparen plaatjes.

Geschiedenis tot leven gebracht
Filiaalmanager Ed Batenburg is enthousiast over de actie: “Je krijgt een prachtig doorkijkje naar het verleden van Tiel. Het boek, waarvan wij er 6.000 hebben laten maken, brengt de geschiedenis tot leven. Stel je voor dat je hier toen woonde… Jumbo is erg blij dit in Tiel met de Oudheidkamer Tiel te kunnen doen in onze vestigingen Westlede en Kranshof. De leden van de Oudheidkamer hebben geholpen met de selectie van de foto’s waardoor het een prachtig geheel is geworden. We zijn er trots op en krijgen heel positieve reacties van onze klanten. De plaatjes en spaaralbums vliegen de winkel uit!”

Stilstaan bij wat wij hebben
Burgemeester Hans Beenakker en wethouder Frank Groen bekijken de prachtig grote afbeeldingen van de Tielse panden, kerken en monumenten boven de schappen. “Tiel was vroeger een Hanzestad en de Waal en onze rijke geschiedenis waren en zijn erg belangrijk voor ons. Dat zie je goed terug,” zegt de burgemeester. “Als Tielenaren staan wij soms niet stil bij wat wij hebben in onze stad. Terwijl bezoekers hun ogen uitkijken. De plaatjes laten zien waarom dat is. Complimenten voor de Oudheidkamer en Jumbo. Samen doen zij veel mensen een plezier.”

Mooie verhalen vertellen
Wethouder Frank Groen is het daarmee eens: “In het spaaralbum lees je de verhalen achter de foto’s. Zo leer je nog eens wat over je eigen stad. Het is leuk om de gebouwen die wij zo goed kennen te herkennen in de plaatjes. Ik kan mijn kinderen nu aan de hand van de foto’s mooie verhalen vertellen. Ik ben al enthousiast aan het sparen!”

Ruilmiddag
De actie met de historische plaatjes loopt tot en met 30 mei. Tot die tijd staan bestuursleden van de Oudheidkamer elke zaterdag met een kraam in Jumbo Westlede en Kranshof. Ze delen de albums uit en kunnen je alles vertellen over hoe het vroeger in Tiel was. Doordeweeks kun je voor je spaaralbum terecht bij de medewerkers van de supermarkt. En heb je plaatjes dubbel, dan kun je die omwisselen tijdens een ruilmiddag op 5 juni bij het regionaal archief (als de coronamaatregelen dat toelaten).

Lekker blijven plakken!
Voor wie de smaak te pakken heeft; er komt een vervolgactie met plaatjes van foto’s genomen vanaf de tweede helft van de vorige eeuw. Tiel kan dus lekker blijven plakken!

 

Comments are closed.