+100%-
Menu
IJspret in Tiel

In 2018 werd er voor het laatst geschaatst op de natuurijsbaan van Tielse IJsvereniging de Pinguin. Na twee (voor de vereniging) slechte winters gaat 2021 de historie in als een jaar dat er wel schaatspret was, hoewel met beperkende maatregelen door corona.

Voorbereiding

Het is altijd weer spannend. Gaat het lukken of niet? Al op donderdagmiddag, 11 februari jl., bezochten we Ijsvereniging de Puinguin in Tiel. Bij het, dan nog, verlaten clubhuis treffen we de broers Jordi en Gino Frederiks. Samen met hen betreden we het ijs om te kijken of het al dik genoeg is. “Er staat hier een meter water”, vertelt Gino, “Het ijs moet minimaal 8 tot 11 centimeter dik zijn om de ijsbaan open te doen. We hopen dat het kan, we hebben al een aanvraag ingediend bij de Gemeente Tiel en gevraagd hoe dat we het moeten aanpakken in verband met corona.” Samen met Jordi en Gino mag ik het ijs op. “Eergisteren konden we er al op lopen, hoor.” Met een boormachine boort Gino een gat in de ijslaag om de dikte te bepalen. Het blijkt al 9 centimeter dik te zijn! Dat is hoopvol! “We gaan straks de sneeuw wegvegen en boren verdeeld over de baan nog zo’n 10 gaten om te kijken of het veilig is. Als we open gaan komen er nog paaltjes om de ijsbaan heen en wellicht bouwlampen voor de verlichting. We zetten op facebook wanneer de ijsbaan open gaat.”

Facebook
Dan volgt vrijdagmiddag, helemaal aan het einde van de middag (om 17.30 uur) het verlossende bericht op facebook: “Zoals ze in friesland zeggen ” het giet oan”! We hebben tussen de 9 en 11 cm ijs dus vanaf morgen (zaterdag 13/2) om 09.00 uur ben je van harte welkom om te komen schaatsen. We zijn nu druk bezig om alles klaar te maken voor jullie. Hou je alsjeblieft aan de corona regels van de overheid dan kunnen we er een leuk en gezellig weekend van maken.” Er volgt nog wel een waarschuwing, want waar nog sneeuw op het ijs ligt dan het ijs nog niet dik genoeg zijn. Kijk dus uit!

Lees het hele artikel »

Auteur: Manon de Lange
Foto: Jan Bouwhuis
Bron: De Tielenaar

Comments are closed.