+100%-
Menu
Jubileumboek Lingecollege Tiel

Op donderdag 19 november 2020 konden twee bestuursleden van de TOV, de vereniging van oud-leerlingen en oud-personeelsleden van het Lingecollege Lyceum en zijn voorgangers, een fraai jubileumboek aanbieden aan de schoolleiding. Aanleiding was het 150 jarig jubileum van de school.

In 1870 kwam in Tiel een Hoogere Burgerschool (HBS) tot stand. Dat was de eerste vorm van middelbaar onderwijs in de vorm die wij tegenwoordig nog kennen. Wel bestond er ter plaatse al achthonderd jaar eerder een Latijnse school, maar dat was een school met één of twee leraren die een selecte groep les gaven. De HBS had als eerste onderwijsvorm in Tiel echte vakdocenten, een klassenstructuur en een landelijk eindexamen. De Latijnse school van Tiel ging pas in 1879 over naar een dergelijke opzet.

De Tielse HBS gebruikte eerst (tot 1930) het gebouw aan het Kalverbos, dat nog bestaat, maar vanaf 1936 het gymnasium huisvestte en nog die naam op de gevel heeft. In 1930 verhuisde de HBS naar de Heiligestraat. Dat viel samen met het zestigjarig bestaan. Uit die tijd stamt de traditie, dat oud-leerlingen de school een cadeau aanbieden. In 1930 waren dat de twee monumentale gebrandschilderde ramen in het schoolgebouw. In 1970 bij het honderdjarig bestaan brachten de oud-leerlingen geld bijeen voor een uurwerk op het torentje van de school.

Lees het gehele artikel: Detielenaar.nl/jubileumboek-lingecollege-lyceum-tiel-gepresenteerd/

Bron: De Tielenaar
Foto: Jan Bouwhuis

Comments are closed.