fbpx
+100%-
Menu
betuwse kersen

Kersentelers mogen Suzuki-fruitvlieg toch bestrijden

De kersentelers mogen toch langer gebruik maken van bestrijdingsmiddelen die de kers beschermen tegen de Suzuki-fruitvlieg. Gelukkig maar, want de Betuwse kersentelers voorspelde al het einde van de kersenteelt in Nederland.

Demissionair landbouwminister Piet Adema schrijft aan de Tweede Kamer dat hij deze vrijstelling "nog eenmaal" verleent. Hij reageert daarmee op een motie van de BBB, die door een meerderheid in de tweede kamer werd gesteund.

De middelen Exirel en Tracer mogen nu een jaar langer gebruikt worden. De middelen kunnen schadelijk zijn voor de omgeving als ze in het oppervlaktewater terechtkomen. De fruitteeltsector heeft daarom sinds 2015 elk jaar, om de middelen toch te gebruiken, een vrijstelling moeten vragen en gekregen.

Dit jaar leek het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit voor het eerst niet in te stemmen met de vrijstelling. Dat leidde tot grote zorgen bij de telers. De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) vreesde zelfs dat de kersenteelt uit Nederland zou verdwijnen.

Nederlandse kersentelers vonden het verbod vreemd, omdat het gebruik in bijvoorbeeld Duitsland en België wel zou mogen.

Naleven van voorschriften
Het ministerie liet eerder weten dat de voorschriften voor de middelen niet goed werden nageleefd. Op dat besluit komt Adema terug. Hij wijst erop dat de groep telers die zich niet houdt aan de voorschriften "serieus is afgenomen". In 2023 hield 42 procent van de kersentelers zich niet aan de voorwaarden om de bestrijdingsmiddelen te gebruiken. "In het verleden" ging het om 92 procent, zegt de minister zonder een jaartal te noemen.

De Suzuki-fruitvliegen kunnen veel schade aanrichten. De vrouwtjesvlieg kan honderden eitjes leggen en binnen een paar weken is er een veelvoud van dat aantal. Doordat de vliegen de eitjes in de kersen leggen, raken deze beschadigd en verrotten ze.

Bron: Streekomroep SRC FM

Comments are closed.