fbpx
+100%-
Menu

Professor dr. Wim van de Donk naar Tiel voor boeiende lezing ‘De Meervoudige Democratie’.

Op woensdag 24 november 2021 geeft professor dr. Wim van de Donk in de raadzaal van gemeente Tiel een lezing over democratie. Deze boeiende spreker met veel kennis van recht en politieke wetenschap was onder meer Commissaris van de Koning in de provincie Noord-Brabant. Momenteel is hij Rector Magnificus en voorzitter van de Raad van Bestuur van Tilburg University. Dat het thema ‘democratie’ ook voor jongeren interessant is, bewijst Luna Sent. Zij is 16 jaar, voorzitter van het Model European Parliament Gelderland voor jongeren en zal ook spreken. Net als vorige edities, zal burgemeester Hans Beenakker de inleiding verzorgen. De lezing vindt op 24 november van 19.30 – 21.15 uur plaats aan de Ambtmanstraat 13 in Tiel.

Markante, populaire Tielenaar
De lezing van prof. dr. Van den Donk is de jaarlijkse Van der Capellen-lezing. Vereniging Oudheidkamer voor Tiel en Omstreken organiseert deze, in samenwerking met gemeente Tiel, voor alweer de vijfde keer. De naam van de lezing is niet toevallig gekozen. Joan Derk van der Capellen tot den Pol was een bekende, markante en - bij het volk - populaire Tielenaar. Hij werd op 2 november 1741 geboren in de Ambtmanstraat, ongeveer op de plek waar zich nu de raadzaal bevindt. Hij was een patriot en heeft een belangrijke rol gespeeld in de democratisering van Nederland. Een thema dat anno 2021 – met de formatieperikelen en Haagse strubbelingen – enorm leeft. Zo buigt prof. dr. Van den Donk zich over de vraag of de politiek nog levert wat ze moet leveren: consensus?

Een bijzonder Tiels verhaal met nationale impact

In de nacht van 25 op 26 september 1781 reed een geblindeerde koets door Tiel. Een hand gooide pamfletten uit een raampje. ‘Aan het Volk van Nederland’ stond erop. Ondertussen speelde zich in alle grote Nederlandse steden hetzelfde af. In het pamflet werden de vriendjespolitiek van de regenten en het zwakke beleid van stadhouder Willem V aangeklaagd. De anonieme schrijver uitte zich tegen het systeem van almacht. De tekst had effect: veel ontevreden regenten en burgers zetten zich samen in voor politieke hervormingen en meer invloed van burgers. Pas 100 jaar later werd duidelijk dat Joan Derk de auteur was. Anno 2021 wordt hij nog altijd beschouwd als één van de mensen die aan de wieg stonden van de Nederlandse democratie.

De stap naar de 21 eeuw…

In de geest van Joan Derk organiseert de Oudheidkamer Tiel sinds 2016 lezingen op het snijvlak van politiek, cultuur en sociaal-maatschappelijke thema’s. Deze zijn met elkaar verbonden (kijk maar naar wat zich momenteel afspeelt in de wereld) en daarmee heel interessant. De bijeenkomsten vinden, heel symbolisch, plaats in de raadzaal in Tiel; de plek waar Joan Derk in 1741 werd geboren. De organisatoren ontvangen u met koffie en thee en trakteren u nadien op een borrel.

Komt u ook?

Er zijn geen kosten verbonden aan de avond. De lezing is voor iedereen interessant, u hoeft geen voorkennis te hebben. U kunt zich tot uiterlijk 10 november aanmelden door een mail te sturen aan jdcp@oudheidkamer-tiel.nl. Vermeld hierbij uw naam en met hoeveel personen u komt. Bent u niet in de gelegenheid te komen, maar wilt u het niet missen? U kunt op de avond meekijken via deze link https://ris2.ibabs.eu/Calendar/Index/Tiel (klik op ‘Van der Capellen-lezing’).

Comments are closed.