fbpx
+100%-
Menu
Opgravingen Bleekveld Tiel

Open dag opgravingen Bleekveld

Ken je het parkeerterrein Bleekveld in het hart van Tiel? Heb je je altijd al afgevraagd wat er onder al die bestrating zit? Grijp dan nu je kans en kom naar de Open Dag “Opgravingen Bleekveld” op zaterdag 29 oktober 2022. Je kunt vrij inlopen of een workshop volgen. De workshops duren van 12:30 tot 16:00 uur. 

Het Bleekveld

Vanaf 5 oktober 2022 wordt er door archeologen gegraven op het Bleekveld. De eerste lagen zijn doorzocht door schoolklassen, onder begeleiding van de archeologen. Als de eerste lagen zijn afgegraven, worden de oudere lagen grond bereikbaar en gaan de archeologen alleen aan het werk.

Programma Open dag Opgravingen Bleekveld

Zaterdag 29 oktober

Van 12:30 – 16:00 uur

Locatie: het Bleekveld en Zinder, beiden in Tiel

 29 oktober Open Dag
Als zij alle bijzondere vondsten in kaart hebben gebracht en voorzichtig hebben uitgegraven is het de beurt aan iedereen in Tiel en omstreken die ook eens wil voelen wat een archeoloog voelt. Op de open dag op 29 oktober mag je zelf helpen meegraven in de grond onder het Bleekveld. En er zijn verschillende workshops en activiteiten, allemaal binnen het thema archeologie. 

Tijdens de open dag zijn er verschillende activiteiten en workshops die je kunt volgen. Ze hebben natuurlijk allemaal te maken met de archeologische opgravingen op het Bleekveld. Kom en doe mee en word zelf een beetje een archeoloog!

 Archeoloog voor een dag

Bij de PopUp ArcheoHotspot op het Bleekveld maak je kennis met het werk van een archeoloog. Zo help je met écht archeologisch onderzoek door scherven bij jou uit de buurt te puzzelen en te sorteren, te wassen en te determineren. Ondertussen kan de archeoloog jou alles vertellen over de bijzondere vondsten en archeologie.

Ook worden er bij de PopUp verschillende activiteiten georganiseerd waar je aan deel kan nemen. Lijkt het jou leuk om archeoloog voor één dag te zijn en om de archeologen te helpen met écht archeologisch onderzoek? Of wil je graag meer weten over archeologie en jouw ervaringen met archeologie delen en vragen stellen? Ga dan eens een kijkje nemen bij de PopUp ArcheoHotspot.

Locatie: Mobiele Archeo Hotspot (PopUp) op het Bleekveld

Determineer je vondsten

Na het opgraven van vondsten moeten we weten wat het nu precies is. Determineren noemen archeologen dat. Heb jij nu ook wat gevonden op het Bleekveld? Laat dat dan zien aan onze archeologen. Zij kunnen je dan vertellen wat het echt is. Spannend toch? Misschien is wat jij vond wel een stukje van een vaas, een tegeltje of misschien wel van een echte schat…

Locatie: Opgraving op het Bleekveld

Maak je eigen Bleekveld t-shirt

Bij deze workshop ontdek je waar de naam Bleekveld vandaan komt. In de Maakplaats van de bibliotheek mag je zelf gaan ‘bleken’. Neem een donker t-shirt of een donkere lap mee en maak een mooi patroontje op de stof. Hoe je dat doet? Met een vinylsnijder en een geheime vloeistof tover je jouw shirt of stof om tot een heel speciaal werkstuk!

Nog een kleine tip: Trek NIET je mooiste kleren aan!

Deze workshop wordt gegeven door Renate Olthof

Locatie: Bibliotheek in Zinder

PopUp installatie bouwen van vondsten van het Bleekveld

Tijdens de opgravingen op het Bleekveld wordt er van alles gevonden. Een deel van de vondsten worden “geleend” voor deze inloopactiviteit in Zinder.

De vondsten kun je puur archeologisch, puur feitelijk benaderen. Maar er wordt letterlijk gegraven naar vroeger tijden. Stel je eens voor hoe dat was. Laat je fantasie de vrije loop.

Wat gaan we doen

We wassen en onderzoeken de vondsten. Vanuit onze eigen intuïtie kijken we wat dat voor nieuwe beelden kan opleveren. Misschien kunnen we onze ideeën opschrijven, tekenen of schilderen. Iedereen jong en oud kan meedoen en zich verwonderen. Aan het einde van de middag is onze ‘pop-up installatie’ klaar, het bleekveld opgegraven en kan het nieuwe bouwen met een goed gevoel beginnen.

Beeldende kunst activiteit 29-10-22  o.l.v. Leontien Vossen

Gratis voor jong en oud

Locatie: Zinder Hal

Goed om te weten

  • Het Bleekveld kan modderig zijn, neem laarzen mee.
  • Het terrein is niet geschikt voor minder validen, de locatie bij Zinder wel.
  • Kinderen mogen alleen onder begeleiding van een volwassene het terrein bezoeken.
  • Het is niet toegestaan buiten de aangegeven zones te komen.
  • Betreden op eigen risico.
  • Er zijn geen horecavoorzieningen op het Bleekveld, maar Bakker vaan Ooijen zit op loopafstand. Het café in Zinder is open op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur en je kunt er ook lunchen.
  • Parkeren kan het beste in parkeergarage Westluidensepoort in Tiel.
Comments are closed.