+100%-
Menu

Praktisch

PARKEREN

Parkeren auto

parkeren binnenstad Tiel

Binnenstad Tiel
Vlakbij het centrum liggen grote parkeerterreinen op loopafstand van het Tielse winkelhart. Parkeren is dus geen probleem. Er staan duidelijke parkeerverwijzingsborden, die u naar de volgende parkeerterreinen leiden:

 • Parkeergarage bij Westluidense Poort, 588 parkeerplaatsen, achteraf betalen, onder het Zinder gebouw;
 • Poort Santwyck, 166 parkeerplaatsen, achteraf betalen, nabij De Santwyckse Poort, Voorstad;
 • Oude Haven, 117 parkeerplaatsen, achteraf betalen, nabij De Santwyckse Poort, Voorstad;
 • Waalkade, 200 parkeerplaatsen, vooraf betalen, vlakbij de Waterpoort en het Flipje museum, nabij het Plein;
 • Taluud, 279 parkeerplaatsen, vooraf betalen, achter de Rabobank, Stationstraat;
 • Burgemeester Hasselmanplein, 64 parkeerplaatsen, vooraf betalen,  vlakbij voormalig kantoor ABN-AMRO en de Veemarkt;
 • Brugstraat / Nieuwe Tielseweg,  ca. 100 parkeerplaatsen, gratis parkeren tot max. 4 uur (met parkeerschijf), tegenover Total Tankstation/Nieuwe Tielseweg.

Daarnaast zijn er parkeerplaatsen langs de weg in enkele straten direct grenzend aan het winkelgebied. Hier betaalt u vooraf bij de parkeerautomaat. Het tarief bij deze parkeerplaatsen is hoger dan op de parkeerterreinen en in de parkeergarage. En u kunt hier maar beperkte tijd parkeren.

Betaald parkeren op doordeweekse dagen (maandag t/m zaterdag)
Tijdstippen waarop betaald moet worden voor parkeren zijn vastgesteld op:

 • maandag t/m zaterdag van 08.00 uur tot 18.00 uur.
 • Op koopavonden (donderdagavond) betaald parkeren tot 21.00 uur.
 • In parkeergarage Westluidense Poort moet in de avonduren tot 22.00 uur betaald worden.
 • Zondag is het gratis parkeren
Gratis parkeren

Op de onderstaande data mag u gratis parkeren in Tiel (2021):

Officiële feestdagen

• Nieuwjaarsdag (1 januari)
• Goede Vrijdag (2 april)
• Eerste en Tweede Paasdag (4 en 5 april)
• Koningsdag (27 april)
• Hemelvaartsdag (13 mei)
• Eerste en tweede Pinksterdag (23 en 24 mei)
• Eerste en tweede Kerstdag (25 en 26 december)

Gratis parkeerdagen in 2021:

• alle zondagen (ook de koopzondagen)

• alle officiële feestdagen (zie hierboven)

Koopzondagen

Op koopzondagen is het in de binnenstad van Tiel gratis parkeren (met uitzondering van plaatsen voor vergunninghouders).

Let op: Op het parkeerterrein Bleekveld mag u NIET parkeren (is alleen bestemd voor vergunninghouders; dit staat ter plekke ook aangegeven). 

U kunt op twee manieren betaald parkeren:

1. Achteraf: via kentekenparkeren of door middel van belparkeren met o.a. de volgende providers:
SMS Parking: www.smsparking.nl
Yellowbrick: www.yellowbrick.nl
Parkline: www.park-line.nl
Parkmobile: www.parkmobile.nl
Achteraf betaald parkeren kan in de parkeergarage Westluidense Poort en de parkeerterreinen Poort van Sandwyck en Oude Haven.

2. Vooraf: door een kaartje te kopen (via bankpas of munten) bij de parkeerautomaat; dit kan op de parkeerterreinen Waalkade, Taluud, Burg. Hasselmanplein en in de straten direct grenzend aan het winkelgebied;

FlipPas
Bent u in het bezit van de FlipPas? Dan kunt u ook met de gespaarde punten het parkeergeld betalen bij parkeerautomaten in de straten direct grenzend aan de binnenstad (vooraf betalen). Door 'slim' te winkelen bij de aangesloten winkeliers (deze zijn herkenbaar aan de grote ronder sticker op de voorruit ('FlipPas-deelnemer'), spaart u punten waarmee vervolgens het parkeergeld kunt betalen. Vraag de deelnemende winkelier om de punten!
voor meer informatie: www.flippas.nl

Hoe te handelen met een parkeerticket?
De gemeente Tiel maakt gebruik van ticketautomaten welke geen wisselgeld geven. De tickets uit deze automaten zijn straatgebonden. Na het ontvangen van het parkeerticket dient u deze duidelijk zichtbaar achter uw voorruit geplaatst te worden. Wij adviseren u, ook na het dichtslaan van het portier, te controleren of het ticket nog duidelijk zichtbaar achter de voorruit ligt. Mocht dit niet zo zijn, dan is het achteraf tonen van het parkeerticket niet genoeg om de boete ongedaan te maken.
Realtime parkeren
Bezoekers van de binnenstad kunnen bij alle parkeerautomaten in het centrum van Tiel betalen met een mobiele telefoon, het zogenaamde 'Realtime Parking' of ‘Belparkeren’.

Op alle parkeerautomaten wordt middels deze sticker de zonecode van dat gebied aangegeven om via de providers de parkeertransactie te starten. Wel moet rekening gehouden worden met de maximale parkeerduur die geldt op de desbetreffende locatie. Kijk voor meer informatie op de websites, zie 'Meer informatie'.

Om gebruik te kunnen maken van belparkeren, dient u zich eerst aan te melden bij een belprovider. Er zijn diverse aanbieders van belparkeren en u kiest zelf van welke belprovider u gebruik maakt.

Wat is Dip & Go en welke parkeerterreinen gebruiken dit systeem?
Alle parkeerautomaten in Tiel zijn voorzien van het Dip & Go systeem. Dip & Go is een nieuwe manier van betalen met je pinpas. Er hoeft geen pincode ingegeven te worden; de betaling vindt plaats door de transactie te accepteren. Doordat de pincode niet wordt ingevoerd, kunnen skimmers onmogelijk de volledige pinpasgegevens bemachtigen.
Bij steeds meer parkeerautomaten, parkeergarages en tolwegen in Nederland en in het buitenland kan betaald worden zonder een pincode in te toetsen. Dit kan per betaling tot maximaal 50 euro bij parkeren en tot maximaal 100 euro voor tolwegen, voor zover er voldoende saldo op een betaalrekening staat.

Kentekenparkeren Oude Haven (achteraf betaald parkeren).
Kentekenparkeren is een nieuwe vorm van achteraf betaald parkeren. Er is geen fysieke barrière middels een slagboom, maar er zijn camera’s geïnstalleerd. Bij binnenkomst van het parkeerterrein wordt uw kenteken gescand. Daarna kun u bijvoorbeeld naar de binnenstad gaan. Bij terugkomst geeft u uw kenteken in bij de parkeerautomaat. De tijd van binnenkomst en het invoeren van het kenteken is de tijd dat u daar heeft gestaan en waar u parkeergeld over betaald. Na het afronden van de transactie ontvangt u een betalingsbewijs.

Wat is het voordeel van kentekenparkeren?
U hoeft zich geen zorgen te maken omtrent de parkeertijd, want u betaalt achteraf en betaald uitsluitend voor de parkeertijd dat u daar geparkeerd heeft. U kunt rustig de stad ingaan zonder angst een naheffing (boete) aan te treffen.

Europese gehandicaptenparkeerkaart
Als u in het bezit bent van een Europese gehandicaptenparkeerkaart, kunt u in Tiel op parkeerplaatsen met parkeerapparatuur (met uitzondering op parkeerterrein Oude Haven, Poort van Santwyck en parkeergarage Westluidense Poort) gratis parkeren als de kaart duidelijk zichtbaar achter uw voorruit ligt. In Tiel is een regeling van kracht die het gehandicapten mogelijk maakt om gratis te parkeren op andere lege parkeerplekken wanneer de gehandicaptenparkeerplaatsen vol zijn. U hoeft dan ook géén parkeergeld te betalen.

Uitzondering: Op de parkeerterreinen Oude Haven en de Poort van Santwyck en in de parkeergarage Westluidense Poort wordt gebruik gemaakt van het systeem van kentekenparkeren. Omdat niet van alle gebruikers van een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) het kenteken bekend is, moeten houders van een GPK wel betalen voor het parkeren. Wilt u dit niet, kiest u dan voor een andere parkeerplek waar geen kentekenparkeren is.

Parkeren Electrische auto
Wanneer u uw auto parkeert en daarbij gebruik maakt van de elektrische laadpaal bij één van de drie onderstaande parkeerterreinen bent u OOK parkeerbelasting verschuldigd.

- Parkeergarage 'Westluidense Poort'
- Parkeerterrein 'Santwyckse poort'
- Parkeerterrein 'Hasselmanplein'
- Parkeerterrein 'Oude Haven'

Wanneer een bon en hoe maak ik bezwaar?
Indien parkeercontroleurs constateren dat er geen of te weinig parkeergeld is betaald, krijgt u een naheffingsaanslag. U kunt tegen deze naheffing een bezwaarschrift indienen. Dit moet u doen binnen 6 weken na de dagtekening.
Heeft u een naheffingsaanslag onder de ruitenwisser aangetroffen, dan ontvangt u over enige tijd een duplicaat-naheffingsaanslag. Hierop staan dezelfde gegevens als op de "bon" die aan de auto is aangebracht, aangevuld met gegevens over hoe u kunt betalen en/of bezwaar maken.
Deze duplicaat-naheffingsaanslag ontvangt u van Cannock Chase uit Druten. De gemeente Tiel heeft de invordering van naheffingsaanslagen parkeerbelasting aan deze organisatie overgedragen.
Op de terreinen waarop het "Kentekenparkeren" van toepassing is (zoals thans het parkeerterrein aan de Oude Haven), wordt met camera's geregistreerd hoe lang u heeft geparkeerd en hoeveel u hiervoor moet betalen.
Heeft u onvoldoende of geen parkeerbelasting betaald op deze terreinen, dan ontvangt u geen "bon" onder de ruitenwisser, maar ontvangt u rechtstreeks een naheffingsaanslag van Cannock Chase. Hierop staat aangegeven hoe u kunt betalen en/of bezwaar maken.

Parkeren fiets
Komt u met de fiets of bromfiets naar Tiel? Dan kunt u deze direct bij het centrum bewaakt stallen bij parkeerterrein 'De Oude Haven'. Op deze locatie is ook een oplaadstation voor elektrische fietsen.

Gratis uw fiets stallen kan ook op diverse plaatsen in de binnenstad. Ook in de parkeergarage. Let u er wel op dat u uw fiets stalt in een daarvoor bestemde fietsstalmogelijkheid.

 Meer informatie?

Voor meer specifieke informatie kijk op de site van de gemeente Tiel: www.tiel.nl/parkeren-tiel