+100%-
Menu

Struinroute Tiel-Heerewaarden

Struinroute Tiel - HeerewaardenNergens kun je het water en de uiterwaarden van zo dichtbij ervaren als in het Rivierengebied.

Je start de wandeltocht op het parkeerterrein Waalkade in Tiel. Je wandelt in westelijke richting de Wetland Passewaay. Zo’n driehonderd jaar geleden zorgde een dijkdoorbraak voor een waay achter de dijk. De Wetland Passewaay is nu een gevarieerd natuurgebied. Je kunt er urenlang struinen tussen het grazende vee.

De wandeling gaat verder door Zennewijnen. In dit buurtschap stond in de middeleeuwen een klooster waardoor het een populaire plek was voor christenen. Nu telt de plaats nog 150 inwoners en dankt het haar bekendheid vooral aan de plaatselijke steenfabriek.

Via de Stiftsche Uiterwaarden wandel je naar het voetveer bij Varik en maak je de overtocht naar Heerewaarden.

Je deelt de uiterwaarden met paarden en runderen bij de Kopse boom bij Heerewaarden. Vroeger werd de boom gebruikt als baken voor de scheepvaart. Daarnaast brak de boom bij strenge vorst het kruiend ijs.

Je vervolgt de struinroute langs de zuidkant van de Waal tot aan de veerpont bij Wamel. Daar eindig je struintocht met een overtocht over de Waal, waarna je weer aankomt op het parkeerterrein Waalkade in Tiel.

Het is ook mogelijk de route te beginnen bij De Bol (Varik-Heerewaarden), Bezoekerscentrum De Grote Rivieren (Heerewaarden) of bij de veerpont nabij Wamel. De route is 20 km lang (4 uur).

Klik hier voor de routefolder.

Meer informatie

Van april tot en met oktober kun je struinen langs de Waal. Staat het water te hoog om door de uiterwaarden te trekken, dan kun je kiezen voor een alternatieve route. Meestal gaat deze over de dijk. In de wintermaanden staan de uiterwaarden lange tijd onder water en varen de meeste pontjes niet.

Struintips

  • Trek stevige schoenen aan
  • Neem een verrekijker mee
  • Check de vaartijden van de pontjes voordat je op pad gaat
  • Neem voldoende water en voedsel mee
  • Boek een wandelarrangement bij een overnachtingadres langs de Waal

Nog even dit

  • Honden zijn niet welkom (ook niet aangelijnd)
  • Blijf op afstand van de dieren
  • Voer en aai de dieren niet
Voor meer informatie en het downloaden van de GPX-route: Uitinderegio.nl
Alle routes
Comments are closed.