+100%-
Menu
Kleine Willemswaard Tiel

Schotse Hooglanders gearriveerd in Kleine Willemswaard Tiel

Negen Schotse Hooglanders lopen vanaf vandaag in de Kleine Willemswaard aan de Echteldsedijk.  Van de winter komt er nog een nieuwe stier bij voor vers bloed in de kudde. Het is een familiegroep van o.a. 2 zussen met allebei een kalf van vorig jaar en een klein kalfje. De runderen gaan de natuur een flinke impuls geven. Initiatiefnemers zijn ARK Natuurontwikkeling en Free Nature.

Sleutelrol in natuurontwikkeling
De Schotse hooglanders hebben ongeveer 28 hectare tot hun beschikking; van de verkeerstoren van Rijkswaterstaat tot het eind van de Groene Krib bij de Waal. ARK Natuurontwikkeling zet in opdracht van Rijkswaterstaat een natuurgericht beheer op in de Kleine Willemswaard. De voormalige landbouwpolder is nu een uiterwaard, waar het water weer welkom is.

ARK wil laten zien dat het ook in een kleine uiterwaard aan de rand van een stad mogelijk is om wilde natuur te laten ontstaan. De Schotse hooglanders vervullen daarbij een sleutelrol. Op sommige plekken grazen de bodem heel kort af, andere plekken laten ze links liggen. Zo zorgen ze voor variatie in de vegetatie. Ten tweede is begrazing een natuurlijk alternatief voor machinaal maaien, kappen en snoeien. De runderen produceren ook nog eens schone mest, zonder antibiotica of medicijnresten. Kortom, ze geven een boost aan de biodiversiteit.

Runderen met rustig karakter
FREE Nature levert de grazers en beheert de kuddes in tal van natuurgebieden door heel Nederland. Voor de Kleine Willemswaard is gekozen voor Schotse Hooglanders: kleine runderen met een heel rustig karakter. Wat niet wil zeggen dat ze aaibaar zijn: het zijn vrij levende dieren die natuurlijk kuddegedrag vertonen. Je kunt er rustig langs wandelen, maar je moet er niet op afstappen. Dan verstoor je ze. Schotse Hooglanders kijken niet op van een hond en zullen een hond niet aanvallen. Wel verdedigen ze zichzelf als dat nodig is, of rennen ze weg als een hond ze opjaagt. Om die reden vragen we bezoekers honden aangelijnd te houden.

Bron: de Tielenaar

Foto: Jan Bouwhuis

Comments are closed.