Start kunstproject “Versteend Fruit – Ode aan het Fruitcorso”
Op maandag 22 januari 2024 was de startbijeenkomst voor het realiseren van een bijzonder kunstobject; “Versteend fruit – Ode aan het Fruitcorso”. De komende maanden werken de meesterplakkers van 12 fruitcorsoclubs samen met andere vrijwilligers aan het kunstobject, dat bestaat uit duizenden glassteentjes en zorgt voor een kleurrijke ontmoetingsplek in de Tielse binnenstad.
Het idee is ontstaan vanuit de wens om het inmiddels 60-jarige Fruitcorso een jaarrond eerbetoon te geven in de binnenstad. Het glasmozaïek, dat geplaatst gaat worden op het Hoogeinde, zal bestaan uit 42 panelen waarop fragmenten uit de bekende fruitmozaïeken omgezet worden naar blijvende glasmozaïeken. Het kunstobject zal van binnenuit worden verlicht, waardoor het een sprookjesachtig aanzicht krijgt.
Dit bijzondere initiatief is ontwikkeld door kunstenares Gera van Leun (aan het begin van het traject samen met Caro Agterberg). Gera neemt de coördinatie van het artistieke gedeelte voor haar rekening en Gert Jan van Ingen (centrummanager Hart van Tiel en bestuur Fruitcorso) coördineert alle technische zaken. Zij zijn samen verantwoordelijk voor het indrukwekkende traject van het idee en het ontwerp, subsidie aanvragen, technische tekeningen, materiaalinkoop en het betrekken van vrijwilligers.
Sociale verbinding
Elke corsoclub krijgt een aantal panelen die zij naar eigen inzicht en in samenspraak met Gera van der Leun gaan uitwerken. De komende maanden zal de oude Mazda garage aan de Lingeweg in Tiel dienst doen als plaklocatie. De meesterplakkers van de clubs gaan samen met de hulp van andere vrijwilligers aan de slag. Onder meer vrijwilligers van de Vlindertuin en van Stichting Evim in Tiel, een stichting die mensen van allerlei culturen met elkaar in contact brengt.
Zorgvuldige werkwijze
Er zijn 12 werktafels gemaakt waarop de glasplaten worden gelegd, waarop de glassteentjes geplakt zullen worden. Na een artistieke instructie vanuit Gera kunnen de meesterplakkers van start. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van foto’s die onder de glasplaat worden gelegd om het patroon over te nemen. Ze kunnen een lichtkarretje onder de glasplaat rijden om het lichteffect mee te nemen in het ontwerp. Als het ontwerp klaar ligt volgt er een technische instructie om de glassteentjes daadwerkelijk vast te plakken.
Naar verwachting zal het realiseren van het glasmozaïek vijf maanden in beslag nemen, waarna het kunstwerk op het Hoogeinde in de Tielse binnenstad wordt geplaatst.
Kijk voor meer informatie op www.hartvoortiel.nl.
Comments are closed.