fbpx
+100%-
Menu

Tiel opnieuw in het teken van de zonnekalender

Het ‘Stonehenge van de lage landen’, de ‘oudste kraal ter wereld’ en ‘een on-Nederlandse zonnekalender’. Precies een jaar geleden kwamen de nationale én internationale pers superlatieven tekort om de archeologische vondsten op industrieterrein Medel in Tiel te beschrijven.

Precies een jaar later, bij de volgende zonnewende, werden in de Sint Maartenskerk in Tiel een documentaire, een website, een expositie en een reeks vlogs over de belangrijkste archeologische vondsten ooit in de stad gelanceerd.

Trotse wethouder
Vol trots heet wethouder Frank Groen elke bezoeker persoonlijk welkom voor de ingang van de Grote Kerk. “We hebben ons precies een jaar als een mol gedragen, we hebben ons al die tijd verstopt op het stadhuis. Nu is het moment er om naar buiten te treden met de resultaten van de opgravingen te laten zien wat daarmee is gedaan. Dus ja, hier staat een trotse wethouder.”

De Grote kerk is tot de nok toe gevuld op deze donderdag 20 juni 2024. De vele bezoekers krijgen een korte documentaire en een compilatie van een reeks vlogs die is gemaakt te zien. En op het podium vertellen hoofdpersonen uit het hele traject nog één keer over hun unieke bevindingen.

Niet alleen voor archeologen
Voor stadsarcheoloog Ilse Schuuring van Tiel is het een bijzondere dag. “Ik ben trots dat we zoiets moois hebben neergezet en dat we  nu niet meer alleen het verhaal hebben voor archeologen, voor wetenschappers, maar dat we heel Nederland en natuurlijk de Tielenaren en de Betuwe kunnen meenemen in dit prachtige verhaal.”

Lees het hele artikel en bekijk de video op de website van  SRC FM

Bron: SRC / Matthijs Smit

Comments are closed.