+100%-
Menu
Sinterklaas in Tiel

Wat de twintigste feestelijke intocht zou worden voor Sinterklaas-vertolker Albert van der Linden uit Tiel werd dit jaar een stille ontvangst. Zonder kinderen, met een handjevol verslaggevers en veel minder Pieten dan andere jaren. Wel waren Burgemeester Beenakker en presentator Cees van der Meer weer van de partij.

De intocht van de Sint valt natuurlijk onder de noemer ‘evenementen’ en die zijn dit jaar verboden nu ons land nog immer geteisterd wordt door corona. Sinterklaas heeft echter wel een lange geschiedenis in Tiel. En sinds begin deze eeuw worden de activiteiten georganiseerd door de stichting Sint in Tiel (SinT), zij zorgden er op een creatieve manier voor dat de goedheiligman onze huisjes dit jaar niet heel stilletjes voorbij rijdt.

Winkeliersvereniging
Voor de oprichting van de stichting SinT werd de intocht georganiseert door de Tielse winkeliersvereniging, de voorloper van het huidige Hart van Tiel. De voorzitter van de vereniging had dan de eer de Sint te ontvangen op de Waalkade. Toenmalig burgemeester van Tiel, De Vreeze, gaf het advies een aparte stichting hiervoor op te richten. Het doel was meer structuur te geven aan de feestelijkheden rond de Sint, los van de ondernemersvereniging.

SinT werd opgericht in 2004, Roemer Daalderop was de eerst voorzitter. Er werden allerlei acties bedacht om winkeliers te betrekken bij Sinterklaas, bijvoorbeeld een ‘Sint-Award’, voor de mooiste Sint-etalage. Deze werd in 2006 gewonnen door Oostendorp.

Netwerk
Albert Verlinden begon als Tielse Sint in het jaar 2000. Hij was al sinds jaar en dag een echte Sinterklaasfan en toen de vorige Tielse Sint ermee stopte nam hij graag de mijter en de staf over. Vanwege zijn passie voor de Goedheiligman is zijn kennis omtrent het feest heel groot en heeft hij veel ervaring in de Sint-wereld én een groot netwerk. Hij bezocht bijvoorbeeld vanaf 1988 tot en met 2015 de landelijke intochten van de TV-Sint (toen nog met Bram van der Vlugt) en ging ook naar een heel aantal intochten van de Sint in onze hoofdstad. Zijn kennis over het decemberfeest lijkt onuitputtelijk. “In Amsterdam gaat het toch allemaal net even anders, daar is de intocht heel traditioneel en vol met rituelen. Dit jaar is acteur Derek de Lint de Sint, hij volgt Jeroen Krabbé op.”

Lees het gehele artikel op: DeTielenaar.nl

Auteur: Marion de Lange
Foto: Jan Bouwhuis

Comments are closed.