fbpx
+100%-
Menu
gevonden verhalen

Van gevonden objecten naar gevonden verhalen

Het is een jaar gelden dat vanuit de hele wereld belangstelling was voor de ontdekking van de zonnekalender in de Tielse grond op bedrijventerrein van Medel. Een voor Nederland en Europa unieke vondst. Het afgelopen jaar hebben wetenschappers, vooral archeologen de verhalen achter de zonnekalender, maar ook de 1 miljoen andere objecten samengesteld. In september 2023 gaf de gemeenteraad van Tiel fiat om de vondsten voor een breed publiek beschikbaar te maken. Gisteren, op de zonnewende dag, presenteerde de gemeente wat er zoal is aangetroffen.

Veel werk verzet in korte tijd
Wethouder Frank Groen is trots op wat er is bereikt: “Ik wil iedereen bedanken die dit heeft mogelijk gemaakt. Namens het college ben ik trots op wat we nu al bereikt hebben. Dit is toch een bijzonderheid die je moet koesteren. Ik vertrouw erop dat deze informatie voor iedereen een plezier is om te lezen en beleven. Of je nu in Tiel woont of daarbuiten.”

Vondsten uit alle tijdperken tot wel 6000 jaar geleden
Met veel zorg zijn de objecten onderzocht en bewaard. Deze objecten vertellen samen hoe men in de bronstijd leefde, of hoe een boerderij uit de steentijd er uitzag, of dat het Romeinse leger van Julius Caesar rekruten uit het hedendaagse Turkije in de manschappen had.

Van objecten naar verhalen
Een miljoen objecten vertellen apart geen verhaal, maar samen vertellen ze dat 6000 jaar geleden hier al mensen woonden. Met hun eigen gebruiken, maar ook dezelfde gebruiken als wij vandaag de dag. Door archeologen, samen met andere wetenschappers, kunstenaars en professionals zijn de objecten verhalen geworden. Verhalen over het leven maar het verhaal over wat archeologie is en wat de betekenis is van een aantal bijzondere Tielse vondsten.

Lancering website www.gevondenverhalen.nl
Op 20 juni 2024 was de Sint Maartenskerk gevuld met zo'n 200 belangstellenden uit de gemeente en belangstellenden voor archeologie. Zowel professionals als amateurs. Zij kregen de première over de verandering van 'Gevonden objecten naar gevonden verhalen'. Zo werd onder andere de documentaire over de vondsten getoond, waarin de archeoloog Christian van der Linde vertelde hoe hij de link legde tussen de openingen in de grafheuvel en de stand van de zon, en daarmee de zonnekalender ontdekte. Ook werden de prachtige foto's van Alexander van de Bunt getoond, waardoor de verhalen ook veranderden in realistische beelden.

Dit alles komt samen op de website www.gevondenverhalen.nl waar vanaf nu iedereen zelf de bijzondere verhalen over Tiel en meer kan terugvinden, lezen en alle beleven.

Foto: Jan Bouwhuis

Comments are closed.