+100%-
Menu
Hendrikus Tiel

Straks liggen ze zij aan zij in de Tielse jachthaven. Waalschokker de Neeltje Jantje, anno 1939 en voormalig Tiels veerpont de Hendrikus die met bouwjaar 1959 nog een 'jonkie' is in vergelijking met de waalschokker. Toch gaan zij een 'goed huwelijk' aan. Twee stichtingen ontfermen zich over hen.

Tiel - "Ze varen wel in elkaars water, maar niet in elkaars vaarwater", stelt Huib van Everdingen, voorzitter van de Stichting die de voormalige veerpont onderhoudt en bewaart voor het nageslacht. De Hendrikus ligt sinds begin 2020 weer in de Tielse haven en het is de bedoeling het vaartuig te gaan gebruiken als dag-passagierschip. "Bedrijven en families kunnen de Hendrikus afhuren, bijvoorbeeld als trouwlocatie. De capaciteit is 49 personen, daarmee is het meteen een mooie aanvulling op de Neeltje Jantje die een stuk kleiner is."

Vaartochten

We willen bedrijven langs de uiterwaarden laten varen maar ook particulieren meenemen, met hun fiets om onderweg uit te kunnen stappen. Als pleisterplaatsen willen we de regionale horeca ter plaatse gebruiken. Het is niet de bedoeling dat de Hendrikus een party-schip wordt. Waalschokker de Neeltje Jantje wordt al enkele jaren gebruikt voor vaartochten. Maar het schip wordt bijvoorbeeld ook gehuurd voor as-verstooiingen op de Waal. "Daarvoor heeft houtkunstenaar Jos Bregman speciaal een tool vervaardigd, uit twee inelkaar gegroeide bomen, met een soort trechter van glas uit de glasfabriek in Leerdam erin verwerkt, daar gaat de as doorheen en vloeit dan zo uit in de rivier," legt Roemer van de Neeltje Jantje uit. Hij is aangetrokken als adviseur van de Hendrikus.

Vorig jaar al deed de Neeltje Jantje mee aan de landelijke Open Monumentendag in Tiel. Een uniek varend monument. "Dit jaar liggen er twee varende monumenten naast elkaar", zegt Roemer, die het liefst zou zien dat een deel van de Tielse jachthaven een nostalgisch karakter krijgt. "Een stukje museum-haven voor dit soort schepen." Het is jammer dat de Waalkade nog niet af is. De schepen liggen nu helaas niet in het zicht en ook niet op een wandelroute. Ze liggen, vanaf de dijk gezien, aan de andere kant van het clubhuis in de jachthaven. Maar zijn de komende open monumentendag (zondag 13 september2020) wel te bezichtigen. "Uiteraard binnen de geldende Corona-regels", aldus Van Everdingen.

Wandelingen

De Open Monumentendag is zo wie zo anders dan anders. In verband met corona zijn er namelijk geen 'open deuren' dit jaar. De organisatie beperkt zich tot een aantal natuur- en stadswandelingen. Onder deskundige leiding van een ervaren gids, maar ook individueel met een plattegrond, omdat het aantal plaatsen voor wandelaars maar beperkt is. Voor ouders met kinderen is er een monumenten-speurtocht. Voorts is er een bezoekersprogramma op de historische begraafplaatsen van Tiel. Voor het programma, zie de pagina Open Momumentendag op deze website.

Toelichting foto: Het bestuur van de Hendrikus samen met adviseur Roemer Daalderop die ook actief is voor de Neeltje Jantje.

Bron: De Zakengids

Auteur: Marjon de Lange

Foto: Marjon de Lange

Comments are closed.